Ščuka - kratek vodnik za začetnike in stare borce

Vodnik - ScukaSpomnim se, pred 20 leti sem začel loviti ribe. Moj cilj je bil ujeti ribo, kakršnokoli, samo da je bila riba. Nikogar nisem poznal, ki bi se ukvarjal s to dejavnostjo, tako da sem poskušal ujeti ribo na kakršenkoli bolj, predvsem pa manj uspešen način. Prebiral sem knjige, hodil k vodi preizkuševat nove načine, vendar uspeha kar ni in ni bilo. Po dolgem času in ne vem koliko neuspešnih ribolovih sem končno ujel svojo prvo sladkovodno ribo. Rdečeperka, lepa, velika, težka okrog pol kilograma. To je bil tisti pravi zagon. Še bolj sem se posvetil ribolovu in znanosti pripravljanja vab, ki pa so več ali manj vse vsebovale kruh in mogoče še kakšen dodatek. Prijemale so predvsem rdečeperke, zgleda, da so le one nekako prebavljale mojo kuhinjo. Spomnim se, ko smo prvič kupili mojo prvo pravo ribiško vabo. Mislim, da je bila znamke La Sirene. Niti ni pomembno, uspeh se zaradi nje ni prav nič povečal. Po dolgem času mi je nekako uspelo ujeti prvega klena. Lep, celih 28cm je imel. Po tem dnevu, mi je ribolov nekako stekel. Nič več mi ni bil cilj samo ujeti ribo, cilj mi je bil ujeti čim več rib. Pri tem sem spet bil bolj ali manj uspešen. Vse dokler si nisem zaželel ujeti ščuko. Ščuka, ta misteriozna riba.

Preberi več

Spinnerbait

Spinnerbait Spinnerbait je eden od novejših ameriških izumov, katerega uporaba se pri nas počasi, a zanesljivo veča. Se pa hitro pokažejo prvi problemi, ko ribiči pogosto ne vedo kako pravilno uporabljati in voditi to, v mnogočem edinstveno, vabo. Ker ima žličko tako kot blestivke (mepsi), jo poskušajo voditi

 

 

 

Preberi več

Mormiška-(Mormyshka, Mormishka ali Marmooska)

Mormyshka Mormiška je vaba, ki je bila izumljena v Rusiji v 19. stoletju za ribolov pod ledom, kot imitacija rakca, ime pa izhaja iz ruske besede za sladkovodnega rakca-Mormysh. Ker hitro razširila po vsej Rusiji in Skandinaviji. Na prvi pogled spominja na muho in ne na umetno vabo za vijačenje. Sama vaba je zelo preprosta, saj je sestavljena iz trnka na katerega je pritrjena svinčena (ali pa tungsten) kroglica in skozi luknjo v njej se napelje vrvico.

Preberi več

Maria Lures

Maria Lures Napredek, evolucija, nadgradnja in vedno nove izboljšave, vse to so inovativne Maria Japan vabe izdelane predvsem za ribolov na morju. Vabe so izdelane za lov v mediteranu po japonskih standardih kvalitete. Voblerji in vse ostale vabe gredo skozi rigorozne teste s strani profesionalnih / šprtnih ribičev. Vabe spadajo v najvišji kvalitetni in višji cenovni razred...

 

Preberi več

"Tasmanian Devil" - Tasmanski vrag

Image Kot ime namiguje, je bila ta vaba izmišljena v Tasmaniji v 60ih letih prejšnjega stoletja, množična proizvodnja pa se je začela v poznih 70ih letih. Čeprav je bila ustvarjena z ribolovom na postrvi v mislih (predvsem na jezerih), se je z široko distribucijo razširilo tudi število drugih ribjih vrst, ki jih lahko ujamemo z vragom (bass, ščuka, som, bolen...).

 

 

Preberi več

Tataki

Tataki Nov način za dnevni lignjelov. Tehnika je prvenstveno narejena za ribolov iz čolna. Svoj čoln moramo pozicionirati na takšno pozicijo kamor se zatečejo lignji čez dan, da se skrijejo pred dnevnimi predatorji, to je večinoma dlje od obale, v okolici skal ali potopljenih objektov.

 

 

 

Preberi več

Toliko vab, pa tako malo časa

Image Ko sem pred kakim letom na forumu prosil, da bi poslovenili izraze (crankbait, pullbait, propbait ...) me je Matija kot administrator vzpodbudil z besedami, če se javim, da naredim to. Zadeva mi je predstavljala izziv in začel sem brskati po internetu, da si najprej sam razložim te pojme. Več ko sem imel informacij, bolj mi je postajalo jasno, da določenih izrazov, ki so postali mednarodni, ne bom mogel in znal prevesti, istočasno pa sem ugotovil, da jih sploh ni potrebno prevajati, kajti izrazi so se že prijeli in s poslovenitvijo bi samo vnesli zmedo med že uveljavljene termine.

Preberi več

Priročnik: Ribe slovenskih celinskih voda

Ribe slovenskih celinskih voda Knjiga Ribe slovenskih celinskih voda je terenski priročnik za določanje sladkovodnih rib in piškurjev. Uvodu, v katerem so opisane osnovne značilnosti in habitati rib, sledi dihotomni ključ za določanje družin. Najobsežnejše poglavje vsebuje opise vseh vrst sladkovodnih rib in piskurjev, ki živijo v Sloveniji.

Prvič v slovenski literaturi so obravnavane nekatere vrste rib, ki so bile opisane na podlagi novih taksonomskih spoznanj. V priročnik je vključenih tudi nekaj vrst, ki še niso bile zabeležene v Sloveniji, vendar jih glede na razširjenost v sosednjih državah lahko pričakujemo tudi pri nas. Vse 103 vrste rib so prikazane z nazornimi črno belimi ilustracijami.

 

 

 

Preberi več

Test "ta malih" voblerjev

Image Veliko sem govoril o testiranju voblerjev, na koncu pa ne da sem obupal, preprosto je zadeva nesmiselna. Mislim, da testa, ki bi bil realen ni mogoče izvesti. Največji problem je riba. Nikakor noče sodelovati, vedno znova in znova preseneča.

 

 

Preberi več

Vijačenje na klena

Image Tudi klen je odlična riba na katero lahko vijačimo. Lovimo ga lahko z sledečimi umetnimi vabami kot so: blestlivke, voblerji, ter silikonske vabe. Najboljši čas za lov klena na umetne vabe so poletni dnevi še posebej zjutraj in proti večeru, zelo aktiven je tudi pozimi ker je bolj malo naravne hrane in postane zelo aktiven pri prehranjevanju z manjšimi ribicami.
 
 
 
Preberi več

Začetek vijačenja na ščuko 1. del

Image Večina ribičev, ki se ukvarja z vijačenjem uporablja palice različnih dolžin ter trdote. Palice se razlikujejo tudi po sami sestavi in sicer dvo ali več delne ter teleskopske. Obstaja veliko proizvajalcev palic za vijačenje. Kateri proizvajalec je najboljši je nemogoče povedati.

 

 

 

Preberi več

Začetek vijačenja na ščuko 2. del

Image Debelina ribiške vrvice je odvisna od ribe na katero vijačimo. Za roparice potrebujemo debelejšo ribiško vrvico. Pri ribiški vrvici moramo paziti na več stvari, kot so: debelina, nosilnost, raztezanje, spomin ribiške vrvice »memory efekt«, barva … Pri debelini moramo upoštevati predvsem karakteristike navijalnega kolesca in se gibati v njegovih predpisih.

Preberi več

Zakaj lovimo ribe ?

Dostikrat se vprašam zakaj pravzaprav lovim ribe? Ali je na to vprašanje sploh mogoče odgovoriti? Verjetno je na to vprašanje mogoče odgovoriti, pa vendar bi vsak izmed nas odgovoril drugače. Dejstvo pa je da ribe lovimo zato ker pač obstajajo in ker se ne pustijo zlahka ujeti in nam predstavljajo nekakšen izziv narave.

Preberi več

Ribolov iz čolna ali brega ?

Image Kaj je boljše je težko definirati saj imata tako čoln kot lov iz brega svoje prednosti. Lahko pa bi se reklo, da je lov iz čolna lažji zaradi dostopnosti do ribolovnih mest. Vsekakor pa to še ne pomeni, da vsi tisi, ki si ne lastijo čolna ne morejo dobro loviti iz brega.

 

 

Preberi več

Ribolov in ženske

Image Ribolov je moški šport. Z njim se ukvarjajo ženske, ki so izjeme, ki želijo biti nekaj posebnega in s tem vzbujajo pozornost. Koliko žensk pa lovi ribe, le kaj vidijo v tem? Sama sem bila kar nekajkrat spremljevalka na celodnevnem ribolovu in moram priznati, da je kar dolgočasno. Ker mi je moj partner, ki se ukvarja z ribolovom nekajkrat predlagal, naj grem z njim in se aktivno vključim v ribolov so bile moj odziv zgoraj napisane besede.

 

Preberi več

O Sulcu - Hucho hucho

Sulec je naša največja salmonidna riba. Spada med salmonide in ima temu primerno zgradbo in obliko telesa. Sulec ima razmeroma velike zobe ter usta, velike škržne poklopce in na videz veliko glavo. Zobje so kljukasto zaviti, poleg čeljustnih zob pa ima dve vrsti zob tudi na jeziku.

Preberi več

O Ščuki - Esox lucius

V raznih knjigah in revijah je mogoče zaslediti članke in fotografije kapitalnih ščuk, ujetih tako pri nas kot tudi drugod, pa vendar se o tej družini (Esocidae), ki zajema pet vrst ščuk drugače piše razmeroma malo. Navadna ščuka (Esox lucius) je poleg sulca in soma ena največjih sladkovodnih rib plenilk. Na njihovo plenilsko naravo lahko sklepamo že iz zgradbe telesa.
Preberi več

Razvoj postrvi

Image Ker se po razni literaturi in tudi po spletnih straneh uporabljajo za opisovanje razvojnih stadijev salmonidov – postrvjih vrst, različni izrazi in ker le ti niso poenoteni je z namenom poslovenjenja in poenotenja nekaterih izrazov nastala preglednica z naslovom Razvoj postrvi.
 
 
Preberi več

Etološke značilnosti rib in akvakultura

Image Akvakultura oziroma pridelava rib za človeško prehrano je dejavnost živinoreje, ki od leta 1984 beleži stalno letno rast, preko 10 % (FAO, 2000). Tudi v bodoče je realno pričakovati nadaljevanje rasti. V svetu se vzreja preko 250 vrst vodnih organizmov.

 

 

Preberi več

Pisces - Ribe - Fishes

Image Acipenser ruthenus, Anguilla anguilla, Aristichthys nobilis, Barbus barbus, Carassius auratus, Clupea harengus, Cottus gobio, Ctenopharyngodon idella, Cyprinus carpiom, Dentex dentex, Engraulis encrasicolus ...
 
 
Preberi več

Pomemben ribji organ je tudi VOH

 Image Uspešen obstoj v katerem koli okolju osebku zagotavljajo informacije o okolici ki jih pridobi s pomočjo čutil. Ribe imajo enaka čutila kot mi lahko vidijo, vohajo, tipajo, in okušajo. Poleg tega pa so razvile tudi sposobnost zaznave elektromagnetnih valov.

 

 

Preberi več

Klop - Ixodes ricinus

ImageV kolikor boste tudi letošnje poletje preživeli v hribih in planinah ali pa za vodo, bodite pozorni na klope. Klopi so pravzaprav povsod, vendar niso vsi enako nevarni. Majhna, krvosesa bitja, ki prenašajo viruse meningoencefalitisa (srednje evropskega tipa) in tako imenovano Lajmsko bolezen, so nastanjeni po celi Sloveniji, z izjemo Primorske.

 



Preberi več

Najpogosteje zastavljena vprašanja o ptičji gripi

Virus ptičje gripe se IZJEMNO REDKO prenese na človeka. Vsi do sedaj zboleli ljudje so se okužili z neposrednim, tesnim in dolgotrajnim stikom z okuženo in obolelo perutnino (perjem in izločki obolelih živali). Ni prepričljivega dokaza, da bi se ptičja gripa med ljudmi sploh prenašala.

Preberi več

Ptičja gripa

Aviarna ali ptičja gripa je nalezljiva bolezen živali, povzročajo pa jo virusi, ki se običajno prenašajo med ptiči, redkeje pa se s to boleznijo okužijo tudi prašiči. Vse ptičje vrste so občutljive za okužbo, še posebej pa lahko bolezen ogrozi domačo perutnino, saj se v strnjenih jatah zelo hitro širi in kaj kmalu doseže epidemične razsežnosti.

Preberi več

Vzreja postrvi

V zadnjem času se uveljavlja izraz akvakultura, s katerim poimenujemo vse načine kontrolirane reje vseh vodnih organizmov, v vseh okoljih. Rejec poskuša nadzorovati in ravnati vsako fazo rejskega ciklusa. Gojitev vodnih organizmov in znotraj te delavnosti gojitev rib, je potrebno razlikovati od lova vodnih organizmov (ribolova), kjer človek posega v naravno populacijo le občasno.

Preberi več

Kakovost in pomen ribjega mesa

Strokovnjaki s področja prehrane namenjajo vedno večjo pozornost količini in kakovosti zaužitega ribjega mesa. Po podatkih Statističnega letopisa RS je ulov v morju v letih od 1995 do 2001 dokaj konstanten in znaša okoli 1940 ton, medtem ko sladkovodni ulov znaša okoli 1175 ton; od tega je salmonidnih vrst kar dobrih 700 ton.

Preberi več