Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Spinnerbait

Spinnerbait Spinnerbait je eden od novejših ameriških izumov, katerega uporaba se pri nas počasi, a zanesljivo veča. Se pa hitro pokažejo prvi problemi, ko ribiči pogosto ne vedo kako pravilno uporabljati in voditi to, v mnogočem edinstveno, vabo. Ker ima žličko tako kot blestivke (mepsi), jo poskušajo voditi

 

 

 

na isti način, se pravi enakomerno vlečenje, ki je sicer lahko učinkovito, vendar pa največkrat ne da rezultatov. Zato prej ko slej pristane v omari in postane "zgrešena" naložba. V tem prispevku bom na široko predstavil vse kar je potrebno vedeti o spinnerbaitih: tehnike, pomen žličk in suknjic, tipi spinnerbaitov, "dodatna oprema" za spinnerbaite in še in še, zato si vzamite nekaj časa in ga preberite: mogoče vam bo na naslednjem ribolovu s spinnerbaitom to znanje pomagalo do kake ribe več.

Splošno o spinnerbaitih
Kot že rečeno je bil spinnerbait izumljen v Ameriki in sicer leta 1951, tako da se lahko brez zadržkov smatra za relativno novo pogruntavščino. Zaradi uspešnosti se je njegova uporaba hitro razširila in dandanes je ena od najbolj uporabljanih vab med bassolovci, sploh v Ameriki, kjer tudi organizirajo tekmovanja v lovu na bassa. Posledično je na internetu mogoče hitro najti veliko informacij o spinnerbaitih, ki se nanašajo na lov bassa in ščuke (oz. njihovo vrsto ščuke, muskie). Tudi pri nas se lahko uporabi pri lovu istih vrst, s tem da se lahko repertoar razširi še na smuča in soma.
Spinnerbait veliko svoje popularnosti dolguje dejstvu, da je praktično nezapenljiv-vendar samo ko se vleče v vodoravni smeri; če pada v navpični smeri, zapenja (oz se zapleta) kot vsaka druga vaba. Da bi čimmanj zapenjal ima en sam enojček, ki ga pokriva suknjica. Suknjica mu tudi da izgled velike vabe, ki pa ima vseeno dovolj majhno težo da se lahko vleče pod površino. Unikaten izgled vabe zakjučujo še ena, do tri žličke.
Na tem mestu bi rad razjasnil kaj Američani pojmujejo pod pojmom spinnerbait: Američani pod pojmom spinnerbait pojmujejo vse kakršne-koli vabe z žličko na žičnatem vodilu, tako da v to skupino padejo poleg spinnerbaitov tudi blestivke. Tako lahko pride do zmede, ko kupujete na njihovi straneh ali pa berete literaturo na internetu, kjer npr. piše o nekih spinnerbaitih za postrvi, govora pa je o mepsih. V nadaljevanju bom na kratko predstavil ameriške tipe spinnerbaitov, skupaj s slovenskimi prevodi, s čimer upam da ne bo več toliko zmede pri branju in nakupovanju.
In-line spinnerbait: ta tip spinnerbaita se pri nas imenuje meps oz.blestivka: ker smatram da o njem že veste dovolj, ne bom dalal širšega opisa.

Tailspinner
Tailspinner: je tip spinnerbaita, ki ima težko, kovinsko telo v obliki ribe, na zadnjem delu pa ima pritrjeno žličko. Najbolj je znana Mannsova izvedba, imenovana "Little George", predstavljena leta 1960. Nasplošno je ta tip vabe nerazširjen in kar težko dobavljiv, uporablja pa se pri ribolovu v globokih vodah.

Beetlespin
Beetlespin: Ta tip je izumil The Johnson Tackle Company pred 20 leti in je kombinacija spinnerbaita in silikonca. Ta tip je izdelan tako, da se silikonski del lahko po potrebi zamenja, preko mehanizma z zaponko.

SPINNERBAIT
Safety pin ali Overhead Arm Spinnerbait: pod tema dolgima in zakompliciranama imenoma se skriva tisto, kar mi poznamo kot spinnerbait in je od vseh najbolj razširjen (poleg in-line tipa). Na voljo je še nekaj različnih dizajnov, katerih poznavanje pa ni nujno, bodo pa vseeno na kratko razloženi:
- Long Arm, dolžina zgornje "žice" je krajša od spodnje.
- Short Arm, dolžina zgornje "žice" je krajša od zgornje.
- Twinspins, ima dve žlici, namesto ene same.


Spinnerbait


Žličke

Eden izmed pomembnejših faktorjev pri ribolovu s spinnerbaitom je žlička, saj največkrat prav ona pritegne pozornost ribe, najsi bo z odbleskom, barvo ali vibracijo. Dva pomembna faktorja, ki jih je potrebno upoštevati pri žličkah je oblika in barva. Ko govorimo o barvi, se daleč največ uporabljata zlata in srebrna barva, pri čemer se prva uporablja v kalnejši vodi, druga pa v bistri. V primeru da je voda bistra in ne želite veliko odbleska uporabite belo barvo, v primeru slabe vidljivosti, ko je voda zelo kalna (ali pa če lovite ponoči), pa črno (oz. fluorescentno). Možna je tudi uporaba ostalih barv, pri čemer se velja držati pravila da se svetlejše bolj vidne v bistri vodi, temnejše pa v kalni.
Drugi faktor, oblika žličke, vpliva na to kako se vaba vodi in vibracije, ki jih proizvaja. Obstaja več različnih oblik, največkrat pa se boste srečali z Willowleaf, Colorado in Indiana blade. Ostale oblike (kot npr Oklahoma blade) so redkejše in nimajo tako izrazitih lastnosti.

Willowleaf:
Willowleaf: je izrazito ozke oblike, ki še najbolj od vseh spominja na ribo in zaradi katere je dobil ime po vrbinem listu. Od vseh tipov proizvaja najmanjšo vibracijo in največji odblesk. Zato je primeren v tistih situacijah, ko ne potrebujemo močno vibracijo kot npr. v bistri vodi (kjer pride bolj do izraza odblesk). Zaradi ozke oblike tudi ne zapenja toliko.

Colorado blade
Colorado blade: je okrogle zaobljene oblike, ki spominja na žlico. Proizvaja največjo vibracijo in je uporaben v situacijah zmanjšane vidljivosti. Zaradi oblike ima v vodi največ upora, tako da jo je mogoče voditi pri manjši hitrosti, kot npr Willowleaf.


Indiana blade
Indiana blade: na izgled spominja na hruško in je hibrid med zgorjima, tako po izgledu, kot po lastnostih. Uporaben je v situacijah, ko se ne moremo odločiti kateri tip uporabiti, saj združuje lastnosti obeh, čeprav nima toliko močno vibracijo kot Colorado blade ali odblesk kot Willowleaf.

Suknjice
Še en pomemben faktor pri izbiri spinnerbaita je suknjica, ki pa se mu običajno pripisuje manjši pomen kot žličkam. Tudi, ko se za vodo odločate kateri spinnerbait uporabiti, najprej izberete primerne žličke, šele potem pa prilagajate barvo suknjice. Suknjica vpliva na izgled spinnerbaita in na možnost zapenjanja s tem, kako dobro zakrije trnek. Izdelana je lahko iz različnih materialov, vendar pa se največkrat uporabljajo silikonske niti in dlaka (največkrat zajčja), lahko pa tudi perje. Silikonske niti imajo to prednost, da so vzdržljive, različnih barv in imajo lahko dodan vonj.

Dodatki za spinnerbait

Trailer Hook
Trailer Hook: pri lovu s spinnerbaitom se lahko dogaja, da bo veliko zgrešenih napadov, bodisi zato ker riba zgreši trnek ali pa napade žličke. To se da do neke mere popraviti tako, da namestimo še en trnek. Ta tip trnka se imenuje Trailer Hook. Namesti se ga s pomočjo silikonske cevke in sicer tako, da cevko navlečemo na trnek, tako da je uho trnka čisto pokrito. Potem pa se tako pripravljen trnek namesti na spinnerbaitov trnek tako, da se prebode skozi uho. Paziti moramo edino da je silikonska cevka dovolj močna.

Trailer ali Hook dressing: Spinnerbaitu lahko na trnek dodamo še druge dodatke, ki bodo spremenili izgled in akcijo. To je lahko perje ali dlaka, v primeru ko nas zanima samo sprememba izgleda ali pa slikonec, če nas zanima tudi (manjša) sprememba akcije. Taki dodatki tudi povečujejo površino spinnerbaita, tako da počasneje tone in ga je lažje voditi blizu površine oziroma se ga lahko vodi počasneje.
3D oči: pridodajo k bolj realnemu izgledu vabe (kolikor je spinnerbait pač lahko podoben ribi) in imajo samo vizualni efekt.

Oprema
Kot palica za ribolov s spinnerbaiti se priporočajo krajši modeli, ki naj nebi bili daljši od 2.4m, idealno pa so dolgi med 1.8m-2.1m srednje, do težke akcije, z mehkejšim vrhom. Pri roli ni treba komplicirati, saj bo verjetno dobra tudi tista, ki jo že uporabljate, le prenos naj ima 6.3:1 al več, saj je potrebno spinnerbaite hitro vleči. Pri izbiri vrvice pa je potrebno malo pazljivosti. Ker ima spinnerbait samo en trnek, mora biti kontra močna, da bi dobro zapeli ribo. Če uporabljate monofilno vrvico, se ta raztegne in trnek se ne bo zapičil dobro. Zato je potrebno uporabljati vrvico, ki se ne raztegne ali pa uporabljate pletenico. Kot zadnje pa bi še omenil vrtilke z zaponko. Problem je, ker se pri nekaterih spinnerbaitih ta zaponka med letom premakne, tako da jo je treba fiksirati ali pa jih navezati direktno na vrvico.

Tehnike lova s spinnerbaitom
Za konec pa še nekaj tehnik ribolova s spinnerbaiti. Nekaj je standardnih, nekatere pa vam mogoče ne bodo znane, se jih pa splača naučiti, ker se lahko izvajajo tudi z žlicami.
Vrzi in vleci (površinska tehnika):
To je najbolj preprosta in široko uporabljena tehnika. Vabo enostavno vržemo na željeno mesto in vlečemo proti sebi, vsake toliko časa pa še trznemo s palico in palico premaknemo levo-desno. S to tehniko se da hitro preiskati veliko površino vode v kratkem času.
Globinski vlek (globinska tehnika):
Ta prezentacija je uporabna v primerih, ko hočemo loviti v globjih slojih vode ali pa na dnu. Lahko uporabite Count-Down* pristop in lovite v na željeni globini ali pa pustite da pade na dno in potem počasi vlečete nad dnom.
Walking (površinska tehnika):
Ta tehnika je malo težja in je potrebno nekaj vaje, da se je nauči. Spinnerbait vržete na izbrano mesto in vlečeš s takšno hitrostjo, da potuje tik pod površino in pri tem povzroči »pršenje« vode. Uporablja se takrat, ko je treba loviti tik pod površino npr: okoli potopljenih dreves, plitvinah, vegetaciji.
Jigging(globinska tehnika):
Jiganje je ona od univerzalnih tehnik, ki se jih splača čim prej naučiti. Pustimo da spinnerbait potone do dna, nekajkrat dvignemo (bolje rečeno trznemo) s palico, tako da dobi spinnerbait hitro, "živčno" akcijo potem pa spet pustimo da potone na dno in tako ponavljamo. Paziti moramo samo, da je vrvica čimbolj napeta, ker bomo le tako lahko zaznali griz in pravočasno kontrirali.
Vlečenje vabe(globinska tehnika):
Naslednja tehnika je precej podobna zgoraj omenjeni. Ko vaba pade na dno palico dvignemo iz vodoravnega položaja v položaj pravokoten na vodo, potem pa palico spet spustimo in namotamo odvečno vrvico. Razlika je v tem, da pri jiganju hočemo živčno akcijo, pri vlečenju pa hočemo mirno akcijo zato tudi ne trzamo.
Poskakovanje (globinska tehnika):
Še ena tehnika za preiskovanje globljih slojev je tehnika s poskakovanjem. Počasi vlečemo spinnerbait in po 5-6 obratih ročice trznemo s palico, potem pa pustimo da spinnerbait pade proti dnu, dokler se vrvica spet ne napne, potem pa nadaljujemo z vlečenjem.
*Count-Down-ko vabo vržemo, štejemo do npr. 20. Takrat naj bi vaba dosegla želeno globino in lahko začnemo vleči.
Image

Različni nasveti v zvezi s spinnerbaiti:
- priporoča se da je nekje na spinnerbaitu vsaj nekaj rdečega, lahko tudi dodamo kako nekaj rdeče niti v suknjico
- ponoči je najbolje uporabiti suknjice kontrastnih barv z črno, na primer rdeče-črno, vijolično-črno...
- podnevi se splača uporabljati svetlejše barve suknjic, kot naprimer belo in rumeno (chartreuse).
- če vam Trailer hook preveč zapenja, ga obrnite okoli, tako da gleda proti tlom
- če lahko, vržite spinnerbait na obalo in ga potem povlecite v vodo, ker s tem ne boste splašili ribe.
- s spinnerbaiti se splača preizkusiti spomladi, ker se dobro obnesejo v hladni in kalni vodi.