Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

"Tasmanian Devil" - Tasmanski vrag

Image Kot ime namiguje, je bila ta vaba izmišljena v Tasmaniji v 60ih letih prejšnjega stoletja, množična proizvodnja pa se je začela v poznih 70ih letih. Čeprav je bila ustvarjena z ribolovom na postrvi v mislih (predvsem na jezerih), se je z široko distribucijo razširilo tudi število drugih ribjih vrst, ki jih lahko ujamemo z vragom (bass, ščuka, som, bolen...).

 

 

  "Tasmanian Devil"

Tasmanskega vraga trenutno še ni mogoče kupiti Sloveniji in se je treba ponj odpraviti v eno izmed sosednjih držav ali pa jo naročiti preko tujih spletnih trgovin, kar pa v današnji dobi kreditnih kartic in računalnikov ni več tak problem.
Opredeliti, kakšen tip vabe je Tasmanski vrag, je nehvaležno delo tako zaradi njegovega unikatnega videza, kot njegovih lastnosti, čeprav naizgled še najbolj spominja na žlico. Vaba je sestavljena iz torpedasto oblikovane, obtežene sredice, ki je obdana s plastično maso, ki se nadaljujejo v krilca. Le-ta je zelo trpežna, tako da se tudi barvni vzorec, ki je pod njo ne more opraskati ali pa zbledeti(kot pri blestivkah). Skoznjo poteka žičnata zajlica, na katero je pritrjen trnek in ki jo je po potrebi mogoče odstraniti in skozi vabo direktno potegniti laks.  "Tasmanian Devil"

 

Pri tehniki ni treba komplicirati preveč, saj se lahko z vragom lovi kot z žlico. Lahko počakate, da vaba pade do dna in potem namotate nekaj metrov in spet spustite do dna in tako naprej("jiganje"), lahko jo počasi vlečete, lahko z njo "šlepate" po jezerih ali pa kombinirate po želji. Vragova posebnost pa je tudi ta, da je dovolj "mehka", da se jo lahko zvija po dolžini in tako prilagaja kako se bo vaba odzivala v vodi. In če to še ni dovolj, lahko vrvico in trnek povlečemo skozi drugo stran in spet dobimo drugačno akcijo.

 


 "Tasmanian Devil"  "Tasmanian Devil"

Trnek je lahko obrnjen v obe smeri.

 "Tasmanian Devil"

Če kdaj dobite možnost in vam vrag pride v roke mu le dajte priložnost, o morebitnih uspehih pa le pišite na forumu.