Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Tataki

Tataki Nov način za dnevni lignjelov. Tehnika je prvenstveno narejena za ribolov iz čolna. Svoj čoln moramo pozicionirati na takšno pozicijo kamor se zatečejo lignji čez dan, da se skrijejo pred dnevnimi predatorji, to je večinoma dlje od obale, v okolici skal ali potopljenih objektov.

 

 

 

KDAJ, KJE?
Nov način za dnevni lignjelov. Tehnika je prvenstveno narejena za ribolov iz čolna. Svoj čoln moramo pozicionirati na takšno pozicijo kamor se zatečejo lignji čez dan, da se skrijejo pred dnevnimi predatorji, to je večinoma dlje od obale, v okolici skal ali potopljenih objektov.
KAKO?
Preden se odpravimo na tataki ribolov, si moramo pripraviti naveze za naše tataki ribice. Naveze izgledajo takole: spodaj zvežemo vrtljivko na katero pripnemo svinec, 40cm nad vrtljivko z ''T'' vozlom privežemo sponko brez vrtilke, do naslednje sponke pa naj bo od 50 do 70cm. Lahko si pripravimo naveze za 2, 3, 4 ali 5 tataki ribic. Na spodnjo sponko pripnemo večjo tataki ribico(8-10cm), na zgornje pa manjše. Svinec pa mora biti toliko težak, da z njim pridemo do dna. Celoten navez pa je priporočljivo imeti zapet na petležajno sponko od Yamashite. Na roli, pa je priporočlivo imeti navito 16lb deep blue obarvano pletenico. Torej, ko imamo pripravljeno opremo in smo na poziciji lahko začnemo z ribolovom.

Image
Celoten sistem spustimo do dna. Napnemo vrvico in privzdignemo svinec . S dvo delno palico Squid Jive močno zatresemo gor-dol sedem do osem krat, nato pa počasi dvigamo celotno palico vzporedno z gladino morja in spremljamo vrh palice, ki nam pokaže prijem glavonožca, če ga zaznamo rahlo zategnemo ne smemo pretiravati pri zategu namreč lahko lignju potržemo lovke.
Nove majhne ribice imitirajo manjšo jato ribic, s kratkimi in sunkovitimi gibi pa začnejo spuščati vibracije ranjenih rib, ki pa se jim ligenj ne more vpreti.
OPREMA
Tehniko bi natančneje lahko poimenovali Tataki Squid Jigging. Za dosego najboljših rezultatov nam Yamashita ponuja palico Squid Jive z visokim modulom karbonskih vlaken, kar omogoča neverjetno odzivnost palice. Za rolo lahko uporabimo baitcasta ali navadno rolo s fiksnim bobnom , na katerega naj bo navita tanka pletenica za diretken stik. Na vrvico pa zvežemo petležajno vrtljivko. Najpomembnejše pa so nove umetne silikonske tataki ribice za lov lignjev velikosti 5, 8 in 10cm, različnih barv, ki prav s svojo mehkobo prepričajo lignja, da napade našo ribico.

Image
Torej...
...če nekako povzamemo vse lahko tudi inproviziramo tataki tehniko brez posebne palice, uporabimo lahko navadano tršo palico z mehkejšim vrhom dolžine največ 180cm. Na roli naj bo tudi pletenica, vendar je pa jigganje oteženo.

Image

Image

Image