Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Toliko vab, pa tako malo časa

Ko sem pred kakim letom na forumu prosil, da bi poslovenili izraze (crankbait, pullbait, propbait ...) me je Matija kot administrator vzpodbudil z besedami, če se javim, da naredim to. Zadeva mi je predstavljala izziv in začel sem brskati po internetu, da si najprej sam razložim te pojme. Več ko sem imel informacij, bolj mi je postajalo jasno, da določenih izrazov, ki so postali mednarodni, ne bom mogel in znal prevesti, istočasno pa sem ugotovil, da jih sploh ni potrebno prevajati, kajti izrazi so se že prijeli in s poslovenitvijo bi samo vnesli zmedo med že uveljavljene termine.

Iz kupov internetnih člankov, ki boljše ali slabše razlagajo pojme in tehnike vijačenja, sem se na koncu odločil, da prevedem oz. povzamem članke Piotra Piskorskega, ki so objavljeni na strani Salmo.com.pl, ki na najbolj nazoren način predstavljajo različne tehnike, skupine vab in dajejo ribiču vpogled v izraze, ki jih sicer pozna, vendar si jih ne zna natačno predstavljati.
Članek je preveden z dovoljenjem avtorja.

TOLIKO VAB, PA TAKO MALO ČASA
Kupili ste nov vobler, tako lep in svetleč je. Polni upanja se napotite na vaše priljubljeno ribiško mesto. Montirate vabo in jo začnete metati. Ponavljate met za metom – nič! Po seriji neuspešnih ponovitev, vaše pričakovanje počasi kopni. Vobler ni več tisto, kar ste pričakovali od njega. Postane še ena od neuspešnih vab, vržete jo v škatlo z ostalimi voblerji – »spet sem dal denar za vabo, ki je lepa samo za ribičeve oči.«
Če se vam to pogosto dogaja, je ta članek nalašč za vas!
Seveda ste gotovi, da ste vabo uporabjali pravilno. Saj ste že lovili s podobnimi vabami in tudi uspeh ni izostal. Poizkušali ste s hitrejšim in počasnejšim vodenjem z različnimi globinami ... Da si odgovorite na vsa številna vrašanja, ki se vam postavljajo, preberite članek, ki sledi.

Najprej kratek KVIZ
1. Ali veste v katero skupino vab spada vobler, ki ste ga kupili ?
2. Ali veste kakšna oprema (palica, kolesce, vrvica) je priporočena za vaš vobler ?
3. Ali veste katera tehnika vodenja voblerja je priporočena ?
4. Ali se ves čas zavedate, da ste vi tisti, ki vodi vabo ?
5. Ali veste kako pozicija palice glede na vodno površino, vpliva na akcijo vabe ?
6. Ali uporabljate palico, da povzročate dodatno akcijo vabe ?
7. Ali veste kaj se dogaja z vabo, kadar povečate – zmanjšate brzino navijanja ?
8. Ali se vedno zavedate na kateri globini je vaba v določenem trenutku ?
9. Ali pogosto zmanjšujete-krajšate lok na vrvici ?
10. Ali vedno veste, katero ribo lovite ?

Če ste odgovorili z Ne na več kot polovico vprašanj, je bolje, da izboljšate svoje znanje preden se odpravite za vodo. Vaš ribolov izgleda kot streljanje v temni sobi, v upanju, da boste zadeli muho.
Rekli boste – Pa saj sem kljub temu, da tega ne vem, ujel kar nekaj trofej. Odlično! Pomeni, da lovite na izjemno dobrih vodah.

 

 

Začnimo s formulo, ki je je že davno napisal Doug Stange urednik ameriškega časopisa In Fisherman.

U = R + L + P
U
- Uspeh
R - Riba
L - Lokacija
P - Predstavitev
Kot vidite, formula ne vsebuje Vabe. Ali to pomeni, da je nepomembna ?
Seveda ne! Zajeta je v dveh besedah : Riba – kamor sodi znanje o navadah rib
(npr. velikost plena v določenem letnem obdobju) in
Predstavitev (prezentacija vabe)
Dobra prezentacija vabe je največkrat ključ do uspeha pri ulovu. Ta izraz se nanaša na hitrost, amplitudo in frekvenco akcije voblerja.
Torej kakšna je pravilna prezentacija? Ni je mogoče opisati s parimi stavki. Nekateri specialisti pravijo, da vsaka vaba zahteva svoj pristop in tehniko. Mogoče malo pretiravajo, vendar je potrebno osnovno znanje o skupinah vab in osnovnih metodah uporabe le teh. Vsaka od različnih skupin vab, zahteva različno tehniko prezentacije in vedno znova prihajajo novi proizvodi na tržišče. Poznavanje osnov in ločevanje med posameznimi skupinami vab, vam lahko izboljša vaš uspeh in že po parih metih lahko izberete optimalno vodenje določene nove vabe.

Vse vabe, ki so narejene, da posnemajo vodna bitja spadajo pod skupno ime

Voblerji (Wobblers)
Angleška beseda Wobble – pomeni opotekanje, nihanje, drgetanje.
Narejeni so iz lesa ali plastike, sestavljeni iz večih delov, opremljeni z dodatki kot so plavalne žličke, turbinice ali propelerji, v zadnjem času tudi s silikonskimi repki... Akcije teh vab so različne in odvisne od njihove konstrukcije. Večkrat njihova akcija ni nič podobna »wobbling« akciji, kot bi jo iz imena pričakovali.
Zato


Največja in najbolj popularna skupina (ki istočasno najbolj zasluži ime Voblerji) so Crankbaits in Twitchbaits. Skupini sta zelo podobni in njuna glavna značilnost je plavalna žlička postavljena na sprednji del vabe. Obe skupini imata plavajoče (floating), toneče (sinking) in lebdeče (suspending) variante.


Crankbaits
Angleška beseda Crank – viti, vrteti (ročico) nakazuje, da jih vodimo z enakomernim navijanjem.
So voblerji kompaktne oblike. Na tržišče prihajajo z različnimi tipi velikosti in oblikami žličk. Večja ko je žlička, globje vobler gre. Njihova akcija je močna in večinoma jo lahko dobro čutimo na palici. Vijačenje s temi voblerji je relativno enostavno in ne zahteva velikega znanja od ribiča. Kot ime samo pove, dosežemo dobre rezultate, če vobler vržemo in ga monotono navijamo k sebi (crank it back). Seveda imamo tudi pri tej metodi nekaj trikov, ki lahko izboljšajo njihovo učinkovitost. Poizkusite s pavzami med navijanjem. Odvisno od tipa Crankbaita (plavajoč ali toneč) bo med pavzo tonil ali se dvigoval proti površini. To je najenostavnejša in hkrati najbolj učinkovita tehnika uporabe. Ostali triki so različni trzaji, potegi (Jerki) s palico in rolo, z namenom, da čimprej eliminiramo višek vrvice (backlash).
Vendar je še vedno najučinkovitejša tehnika enakomerno vlečenje. Zaradi tega razloga, so Crankbaiti največkrat uporabljene vabe za vlečenje s čolnom (trolling).
Če opazujemo vrh palice, lahko vedno opazimo, če je z vabo vse v redu, če slučajno ne vlečemo košček trave, vejico...

Twitchbaits
Angleška beseda Twitch – poteg, trzaj, trzati, cukniti nakazuje tehniko vodenja teh voblerjev.
Osnovna razlika med Crankbaiti in Twithcbaiti je v proporcu med telesom in žličko.
Twithcbaiti so večinoma ozke oblike z majhno žličko. Zaradi take oblike lahko vobler vržemo dlje, akcijo voblerja pa redko čutimo na vrhu palice. Ponavadi je akcija samo rahlo zibanje v vzdolžni osi, kar je včasih pri ribah najbolj učinkovito.
Optimalno vodenje izhaja iz imena, torej vobler trzamo, cukamo, pri tem skače stransko, drgeta, spreminja smer... in s tem imitira ranjeno ribo, ki je za roparice lahek plen. Ta efekt dosežemo, če palica in rola delujeta sinhronizirano. Potegi in trzaji naj se dogajajo na globini, kjer pričakujemo ribo. Lovimo lahko tudi povsem pod površino, vobler lahko vlečemo tudi po površini (palica visoko in kratki potegi).
Zaradi sorazmerno malih žličk Twithcbaiti ne tonejo globoko. Večinoma lovijo na globini od 0.5m do 2m. Kljub temu pa kaže praksa, da lahko vzbudijo interes roparic, ki so skrite v globini 4 – 5 metrov.

Jerkbaits
Angleška beseda Jerk - suniti, sunkovito potegniti, trzniti
V zadnjih letih ta skupina voblerjev pridobiva veliko novih navdušencev. Prihajajoč iz Amerike, je ta skupina (lipless-brez žličk) voblerjev zavzela evropsko tržišče približno pred desetimi leti. V začetko so te drage igračke individualno uvažali posamezni zanesenjaki pozneje (leta 2000) pa so jih začeli izdelovati tudi v Evropi.
Zakaj so drugačni od ostalih voblerjev? Je res,da privlačijo velike ribe ? Jerkbaiti predstavljajo veliko skupino voblerjev. Nekateri so enostavni za uporabo in jih težko vodimo narobe. Nekaterih, posebno klasičnih modelov, se je težko navaditi in pri prvih lekcijah je dobro poslušati prijatelje z izkušnjami. Ker nimajo žličke, ki bi jim dajala gibanje, zahtevajo ribičevo inventivnost. S tako imenovanimi klasičnimi jerkbaiti brez je posebnega znanja in izkušenj, praktično nemogoče kakrkoli uloviti. Pomembno je, da lovimo s priporočeno opremo (kratka močna palica, multi kolesce), posebej z jerkbaiti težjimi kot 45g.

Klasični Jerkbaiti
Kot smo omenili, je ta skupina najtežja za vodenje. Zahteva koncentracijo in iznajdljivost od ribiča. Potrebno jih je voditi aktivno s palico in kolescem. Zahvaljujoč trzajem, potegom in pavzam .... Ker so brez žličk, ne nudijo nikakršnega vodnega upora in zato hitro izgubimo pozornost na višek vrvice, ki jo je potrebno nenehno krajšati po vsakem močnem potegu. Če se prijem zgodi pri zrahljani vrvici, ga je nemogoče čutiti. Kljub temu, da so klasični jerkbaiti težavni voblerji, je vredno vložiti nekaj truda, da se naučimo loviti z njimi. To dokazujejo številne trofeje, ki jih leto za letom ulovijo s temi vabami.

Pullbaiti
Angleška beseba Pull - potegljaj, poteg, povleči...
To je naslednja skupina voblerjev, ki so še občutljivejši za vodenje kot klasični Jerkbaiti. Poteg (pulling) je gibanje vrha palice proti sebi brez nepotrebne naglice. Odvisno od situacije (pozicija ribiča, globina lovljenja) delamo potege z vrhom palice proti gladini vode ali od gladine. Kljub temu, da Pullbaiti nimajo žličke, lahko nihajo ali drgetajo tudi pri normalnem monotonem vlečenju. Najuspešnejša tehnika pa je stalno potezanje z vrhom palice in istočasno krajšanje viška vrvice. Dobri toneči pullbaiti lepo stransko »plešejo« med tem, ko se potapljajo. Torej je dobro, da delamo krajše pavze, med katerimi vaba počasi tone, kar je pogosto zelo učinkovito pri jesenskem lovu ščuke.

Posebna skupina Jerkbaitov so

Gliderji
Angleška beseda Glide – drseti, jadrati po zraku (vodi)
Če želite začeti z Jerkbaiti so Gliderji prave vabe za začetek. Tudi tukaj ime odlično opisuje akcijo te skupine voblerjev. Po vsakem potegu ima ta skupina tendenco gibanja v levo ali desno in to nekako hipnotizira vse vrste roparic. Ta skupina vab je zelo učinkovita pri lovu ščuke, smuča... in ostalih roparic, tudi morskih. Gliderje tako kot ostale jerkbaite, dobimo v plavajočih in tonečih verzijah. Kadar lovimo s tonečimi, je dobro po metu počakati nekaj sekund. Vobler počasi tone in istočasno miglja in se blešči, vrvica mora biti napeta. Temu migljanju se roparice težko uprejo. Plavajoči gliderji so posebej dobri za lovljenje v gosti travi ali tik nad polji potopljenega vodnega rastlinja, vodeč jih počasi po vodni površini. Nikoli ne boste pozabili napadov ščuk pri takem vodenju.

Potrebno je poudariti, da so Pullbaiti in Gliderji zelo uporabni pri vlečenju s čolnom (trolllingu). Palico imejte v roki in z rahlimi gibi z zapestjem od časa do časa poudarjamo akcijo voblerja.

 

Naslednja skupina voblerjev so igračke za posebne naloge.

Surface lures - površinci

Stickbaits ali površinski gliderji
Propbaits ali propelerji
Popperji

Vsaka od teh skupin zahteva malo drugačen način vodenja.

Stickbaits
Angleška beseda Stick – palica
Ta skupina voblerjev ima obliko palice. Vodimo jih kot gliderje, jerkamo z vrhom palice in s tem povzročamo cik cak gibanje. Od daleč je videti kot plavanje kače po površini. Američani pravijo tej tehniki »walk the dog« torej sprehajanje psa. To tehniko lahko izvajamo počasi in nežno ali hitro in agresivno. Včasih je lahko uspešen prvi način, naslednji dan pa drugi. Kot pri drugih tehnikah, je tudi pri tej pomembna dobra koordinacija palice in kolesca.

Propbaits
Ali propelers – so površinci, ki imajo po navadi kovinsko turbinico ali propeler.
Naloga propelerčka je povzročanje vodne turbolence, s katero vzbudimo pozornost roparic. Tehniki vodenja teh voblerjev sta dve : vlečenje vrvice s kratkimi pauzami, vodenje voblerja z ostrimi potegi ali kombinacija obeh tehnik. Nekatere voblerje iz te skupine vodimo ves čas na površini, druge pa za kratek čas potopimo s kratkimi potegi z vrhom palice. Voblerji delajo male mehurčke okoli propelerja po vsakem potegu, kar povzroči svetlikajočo sled po vodi.


Poppers – poperji
Ti voblerji imajo na sprednjem delu telesa vbočeno površino. Ime so dobili po značilnem zvoku, ki ga pri vsakem potegu povzroči ta konkavna površina ko se napolni z vodo (pop). Tudi pri tej skupini obstaja nekaj različnih tehnik vodenja.
Osnovna tehnika je serija kratkih potegov, ki jim sledi pavza dolga kakšno sekundo. Sledi serija kratkih potegov in malo daljša pavza. Seveda je vse odvisno od reakcije rib. Ponavadi so potrebni ostrejši, agresivnejši potegi, če želimo vzbuditi zanimanje roparic, ki se nahajajo globje. Vedno se izplača eksperimentirati, da najdemo optimalno tehniko vodenja, ki nam prinese uspeh.


Vertical lures
Kot že ime pove, so ti voblerji primerni za navpično dviganje. Čeprav so so bili razviti za ribolov pod ledom, jih lahko uporabljamo za ribolov iz zasidranega ali plavajočega čolna. Večina teh voblerjev se giblje stran od vertikale medtem, ko se potaplja, nekateri pa tudi rahlo drhtijo v tej fazi. Ko dosežejo željeno globino, začnemo s kratkimi dvigi 5-50cm (jigati) dokler vobler ne pride v vertikalo, potem pustimo, da vobler ponovno potone in postopek ponavljamo.

 

Povzetek
Zapomnite si, da palica ni zgolj za metanje in potezanje. Z gibanjem vrha palice, se da voditi vobler na različnih nivojih globine in bistveno spreminjati smer. Poleg tega lahko z različnimi manevriranji z vrhom, dosežemo večjo učinkovitost vašega voblerja.

Če želimo voditi vobler plitko pod vodno površino:
- uporabite plavajoče ali plitko toneče voblerje
- dvignite vrh palice
- navijajte vrvico hitreje
- vodite vobler s kratkimi, sunkovitimi potegi, ki ne dovolijo
voblerju, da bi se potopil globje

Če želite, da vaš vobler doseže maksimalno globino

- ne pretiravajte z debelino vrvice – debelejša ko je vrvica, plitkeje
vobler gre
- spustite vrh palice čim nižje
- vodite vobler z rahlimi potegi palice


1. Naučite se koordinacije palice in kolesca, da izboljšate svojo uspešnost. Leva in
desna roka, naj bi delovali neodvisno ena od druge.
2. Vedno izberite čimkrajšo palico. Daljša, ko je palica, hitreje se boste utrudili in
manj uspeha boste imeli.
3. Kadar lovite s tonečimi voblerji, jih pustite, da potonejo, vendar pomnite, da je
največ prijemov ravno v tej fazi. Ohranite koncentracijo in kontrolirajte tonjenje z
zaprtim kolescem.
4. Ne menjajte voblerjev prepogosto. Bolje je porabiti več časa, testirati in piliti
tehniko z enim voblerjem, kot tratiti čas za menjavo različnih voblerjev.
5. Prve teste z vsakim novim voblerjem, delajte po možnosti v plitvejši in čistejši vodi.
Na ta način boste lažje ugotovili osnovne karakteristike voblerja in kako reagira na
gibanje palice, hitrost vodenja...
6. Če ne poznate ribolovnega terena, bodite ves čas pozorni na globino vaše vabe.
Če se da, lovite s čolna, četudi z najosnovnejšim eho sonderjem.
7. Ko se menjajo svetlobni pogoji, eksperimentirajte z barvo voblerja. Dobro je, da
imate najmanj dve barvi priljubljenega voblerja – naravno in živopisanega
(npr. FT - Fire Tiger)

 

Z dovoljenjem avtorja prevedel in priredil: Dušan Žnidar