Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Test "ta malih" voblerjev

Image Veliko sem govoril o testiranju voblerjev, na koncu pa ne da sem obupal, preprosto je zadeva nesmiselna. Mislim, da testa, ki bi bil realen ni mogoče izvesti. Največji problem je riba. Nikakor noče sodelovati, vedno znova in znova preseneča.

 

 

 

Image
Mali vobler, mali smuč. Naslednjič bom testiral velike voblerje in lovil ...


Ima svojo voljo! Na vabo katero sem prejšnji dan lepo lovil, je drugi dan neuporabna. To seveda ni problem ampak tisto kar dela ribolov zanimiv. Če nadaljujem, se pogoji na vodi tako hitro menjajo, da večjemu število testnih voblerjev ni mogoče zagotoviti niti podobnih pogojev. Dejstvo je, da univerzalnih voblerjev ni! Danes lovim lepo na enega, spet drugič izstopa neki drugi. Na nakup voblerja, katerega hvalijo po revijah, pa se nikakor ni mogoče zanesti. Dejansko je nakup voblerja podoben igri pokra. Kot začetnik se oklepate raznih testov in pri nakupu odigra sreča pri izbiri voblerja pomembno vlogo, z leti pa srečo zamenjajo izkušnje in hitro se naučimo ločiti kič od dobrih voblerjev.

Ne glede na zgoraj opisano, pa bom dva voblerja vendarle izpostavil. Na njiju, lahko rečem, da sem konstantno dobro lovil skozi celo leto. Nekako izstopata! Veliko sem lovil na tekočih vodah. Dosti uporabljal tehniko spuščanja voblerjev s tokom, tako na prefinjen, tihi način z lahkoto dosežem veliko z obvodnim rastlinjem obraslih in zakritih lokacij. Bila sta lepo lovna tudi na večjih jezerih, skratka po mojem mnenju dobra voblerja. Hkrati sta tudi cenovno ugodna in zame tudi pomembno, sta iz lesa. No to sta Goldy GB04 velikosti 3,4cm barve MCC in Ugly duckling 5 barve TR, seveda oba v plavajoči izvedbi. Posebej še za prvega lahko rečem, da tudi lepo leti in je z njim preprosto zadeti želeno točko na vodi, medtem ko se raček odlično obnese prav na tekočih vodah pri tehniki spuščanja. Eden od mojih mentorjev je vedno ponavljal: »nikoli ne vlečeš vabe dovolj počasi, nikoli« in oba omenjena voblerja imate res odlično akcijo že pri izredno počasnem vodenju. Opažam, da tisti res kvalitetni voblerji imajo zelo širok razpon hitrosti vodenj pri kateri imajo tisto pravo, ubijalsko akcijo.

Image
Raček! Po opravljeni nalogi! Brez klena bi bila slika pusta!


Veliko je odvisno tudi od ribiča samega. Ni vsak način vodenja primeren za vsak vobler. Tu lahko nastane ogromna razlika pri uspešnosti voblerja. Ribič, ki preprosto meče vabo in nato navija rolo z mislimi na vsakodnevne težave le s težavo prevara ribo. Vobler je potrebno spremljati in se resnično potruditi pri sami reprezetaciji vabe. Kot primer temu naj omenim, da sem v dveh letih ujel kar nekaj smučev na en sam vobler. Vendar je smuč napadal vobler vedno pri točno določenem načinu vodenja. Takoj ko sem spremenil način vodenja, ni bilo več prijemov. Zanimivo, da tudi drugi ribiči, ki so lovili zraven mene, niso nikoli na omenjen vobler dobili nič. No zame je favorit za smuča, samo voditi ga je potrebno pravilno. Po drugi strani pa se velikokrat zgodi, da riba napade vobler že ob prvem dotiku vode, ali pa že ko ga spuščam s tokom in dejansko samo plava. Tu vibracija voblerja ne pride do izraza. Mogoče barva? Ali pa je riba v določenem obdobju tako agresivna, da napade vse kar pride mimo. O različnih situacijah bi lahko pisal še in še. Primerov in teorij, ki potrjujejo nesmiselnost testiranja je neskončno. Sam bi rekel, da je vse odvisno od ribiča. Kako vodi vabo, njegov pristop k vodi in primerna oprema. In če sem malo hudoben, izkušen ribič ne bo kupil zanič voblerja. Sam pa teste voblerjev v revijah že dolgo ne jemljem več resno. Vse skupaj zadnje čase spominja na prospekt za pospeševanje prodaje. Veliko več se človek nauči od izkušenih ribičev, na srečanjih kot jih organizira ribicija.info in nenazadnje na tekmah. Sam se mnogokrat usedem ob ribnik in samo opazujem druge kako lovijo. Gledam in v mislih delam analize o različnih stvareh, saj se tako ogromno naučim. Napake hitreje odkrijemo pri drugih in si prizadevamo, da jih sami pri sebi odpravimo. Od testov voblerjev sem zabredel čisto v drugo temo in prav je tako. Hotel sem povedati, da si mora vsak sam pridobiti znanje za uspešno vijačenje in večina izkušenih ribičev, ki jih srečujem za vodo z veseljem pomaga.

Image
In nikar ne pozabite izpustiti ribe. Na suhem pogine!

V zaključku pa še nekaj besed o stvareh ki me močno motijo pri nekaterih proizvajalcih voblerjev. Kot prvo je, preobsežna paleta modelov, barv, ki jo nenazadnje vsako leto dopolnjujejo. Če si s pomočjo interneta in lastnih izkušenj nekako pripraviš seznam kaj bi potreboval, je potem velika možnost, da ravno tega nimajo v trgovini. Potem ti na silo prodajo podobno zadevo, katere pač ni hotel nobeden pred vami kupiti. Na srečo sem se do danes že naučil, da lahko grem iz trgovine praznih rok. Vsekakor pa je bolje iti iz trgovine brez voblerjev, kot iz ribičije brez slike ribe. Kot drugo pa me moti plastika v proizvodnji voblerjev. Malo plastičnih je kvalitetnih. Plastika nekako ne paše v svet vijačenja. Ne morem si predstavljati, da lovim sulca v kristalno čisti vodi s plastiko.... V zadnjih dveh letih sem nabavil dosti voblerjev, sedaj pa je napočil čas, da kvantiteto počasi zamenjam s kvaliteto. Tega pa se z branjem testov po revijah seveda ne da. Treba je iti za vodo in loviti, loviti in še enkrat loviti. Sicer pa, se vidimo za vodo!

In nikar ne pozabite izpustiti ribe. Na suhem pogine!