Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Vijačenje na klena

Image Tudi klen je odlična riba na katero lahko vijačimo. Lovimo ga lahko z sledečimi umetnimi vabami kot so: blestlivke, voblerji, ter silikonske vabe. Najboljši čas za lov klena na umetne vabe so poletni dnevi še posebej zjutraj in proti večeru, zelo aktiven je tudi pozimi ker je bolj malo naravne hrane in postane zelo aktiven pri prehranjevanju z manjšimi ribicami.
 
 
 

 Za uspešno vijačenje potrebujemo sledečo opremo:

Palica za vijačenje na klena naj bo dolžine od 210cm do 270 cm ter akcije od 15 do 40 gramov. Ribiška vrvica (lax) naj bo od 0,18 do 0,25mm. V primeru vijačenja na klena iz obale, naj bo palica daljša, dolžina je odvisna tudi od zaraščenosti terena, v primeru vijačenja iz čolna ni potrebe, da je palica prav posebno dolga. Poleg omenjene opreme potrebujemo še pravilno vabo. Spodaj so opisane tri tehnike vijačenja na klena.
 
Lov klena z blestivko:
Image

Z blestivko lahko lovimo klena na jezerih in rekah. Blestivka naj bo velikosti od št. 2 do 5, saj klen ni izbirčen glede velikosti. Če se bo klen odločil napasti bo napadel, čeprav je klen lahko tudi zelo izbirčen in trmast .Barva ni zelo pomembna najbolj univerzalna je srebrna barva z rdečimi pikami in repkom rdeče barve ali brez, odlično se obnese tudi barva kot je »black furry«. Najboljši proizvajalci blestivk so: Mepps, Comet, Blue fox ,D.A.M., Balzer… Klena lahko vijačimo tudi na žlico, vendar le ta ni tako učinkovita, kot je dobro vrteči »black furry«.

Lov klena z voblerjem:
Image
Poleg blestivke je odlična vab za klena tudi vobler. Velikost voblerja naj bo od 3cm do 8cm. Barva ni tako pomembna, tudi najbolj univerzalna barva je lahko prava za klena, kar dokazuje da je klen občasno tudi kanibal. Vobler je odlična izbira tudi zato, ker z njim lahko lovimo tako v plitvi vodi kot tudi v globoki vodi. Izbrati moramo pravi vobler za klena. Izbiramo lahko med: plavajočimi ter potaplajočimi do manjših globin ter globoko tonečimi volerji. Najboljši so voblerji z veliko akcijo, ki migajo tudi če jih vodimo zelo počasi in pa tudi dvodelni voblerji. Najboljše proizvajalci za lov klena so: Ružno pače (Ugly ducking), Savar, Rapala … Voblerje za lov klena si lahko izdelamo tudi sami.
 
Lov klena s silikonskimi vabami:
Image
Tudi s silikonskimi vabami lahko odlično lovimo klena še posebno z silikonskimi twisterji (črvi), ti pa so lahko enorepni ali dvorepni. Barva ni posebej pomembna, najboljše barve so rumena, rdeča, bela pa tudi črna in rjava še posebej dobri so twisterji z bleščicami. Na voljo imamo še druge oblike silikonskih izdelkov, ki so primerni za vijačenje na klena: oblika ribice, potočnega raka in pijavke ... Silikonske vabe naj bodo velike nekje do 8 cm čeprav večji kleni primejo tudi na večje silikonske vabe od 12cm. Najboljše proizvajalci silikonskih izdelkov za lov klena so: Storm, Mister twister, Mann´s, Orka …
 
Kako lovimo klena ?
Image

V primeru, da se vijačenja na klena lotimo na jezerih je najboljša izbira blestivka ali vobler. V primeru, da lovimo s blestivko iz obale jo moramo metati pod vodne ovire ali pod drevesa, ki rastejo ob vodi. Blestivko vodimo čim bolj počasi prijem bomo čutimo tako, da narahlo ˝cukne˝ ali pa se vaba ustavi, lahko nam prime tudi tako, da nam skoraj palico potegne iz rok. V primeru vijačenja iz čolna je tehnika enaka. Iz čolna lovimo tudi na vlek vendar ni preveč priporočljivo, ker se nam ribiška vrvica zelo rada zaplete, kljub uporabi vrtečega karabina, ki je pri lovu z blestivko obvezen. Na jezerih se zelo dobro obnese uporaba voblerja najboljša izbira je, da plava nekje srednje globoko. Če vidimo klena pod površino je najboljša izbira dvodelnega voblerja, ki plava nekje 1m pod površino. Na jezerih se odlično obnese tudi uporaba silikonskih vab, ker lahko klena ob počitku v kakšnem zavetju grmovja ali druge vodne ovire spravimo, da nam klen prime na ponujeno vabo. Zato moramo vabe metati v neposredno bližino vodnih ovir in jih voditi z čisto majhnimi trzljaji da skačejo ob ovirah, silikonskih vab ne smemo navijati kot blestlivko ali vobler, vendar pa jih moramo voditi z trzljaji da skačejo po dnu (jigamo). Na jezerih se najbolje obnesejo sledeči voblerji: Rapala tail dancer 5 in 7 cm v barvi klena , dvodelni Savar 5 in 7 cm v barvi šarenke ali klena, Rapala shad rap ali rapala shad rap jonted 5 in 7 cm v barvi belice in klena pa tudi barva smuča ni napačna, vobler Ružno pače 5, 7, 9 cm v barvi klena in pisanca. Od blestivk je najbolj priporočena uporaba: Mepps št. 2-4 ter Comet enake velikosti in barve srebrno rdeča , flourestenčna, black furry. Priporočljiva je uporaba blestivk z repki različnih barv. Pri silikonskih izdelkih priporočam: Mister twister ter Orka velikosti 5-12cm.

Lov klena na rekah:
Najboljša mesta za lov klena na reki so ob mostovih narejenih iz lesa. Voda naj ne bo preveč hitro pretočna saj se klen raje zadržuje v bolj mirni vodi. Na rekah je najboljša izbira za lov klena vobler, kjer je reka bolj mirna je najboljša izbira dvodelen vobler z dobro akcijo ki ga lahko vodimo zelo počasi. Voditi ga moramo tako, da vobler samo malo migeta levo desno. Mečemo ga proti toku in s tokom odvisno kje je naša pozicija in kje se skriva klen. Če lovimo proti toku je najboljša izbira blestivke s široko ploščico le tega lahko vodimo bolj počasi. V primeru lova s tokom je priporočljiva uporaba blestivke z ozko ploščico (aglia long). Uporaba silikonskih vab na reki je za vijačenje ob kakšnih vodnih ovirah ali čisto za obalo če lovimo iz brega. Lovimo pa tako da silikonsko vabo vržemo v vodo s tokom in jo pustimo, da potone na dno in samo dvigujemo vrh palice da silikonska vaba skače po dnu tok nam pa napenja vrvico. Na rekah se najbolje obnesejo vabe različnih proizvajalcev te pa so sledeče: Voblerji Rapala jonted 5cm v barvi klena, dvodelni Savar 5-7 cm v barvi šarenke ali klena , čepa lovimo klena na reki v globini se nam pa odlično obnese vobler Rapala countdown 5cm rdeče barve ali barve zelenike. Od blestivk na reki se najbolje obnesejo blestivke od Meppsa in cometa v primeru, da lovimo proti toku, ker imajo široko ploščico. Če pa lovimo proti toku se najbolje obnesejo blestivke (aglia long). Od silikonskih vab se najbolje obnesejo 5 cm dolgi rdeči twisterji od proizvajalca Mister twister.

Lov klena iz čolna, (vleka vabe) na jezeru, kjer je dovoljen način vleke:
V primeru vijačenja klena iz čolna vleko vabe za sabo je najboljša izbira blestivka (aglia long) ali vobler Rapala shad rap, Rapala tail dancer, dvodelni Savar in pa Ružno pače. Velikost blestivke naj bo 2-4 po možnosti z repkom, velikost voblerja pa nekje od 5 do 9cm. V primeru vijačenja na vlek iz čolna je pomembno, da veslamo ali se peljemo z motornim čolnom čisto počasi in čisto ob obali, kjer so vodne ovire ali drevesa. Če imamo čoln z vesli lovimo tako da ko začnemo veslat naredimo nekaj zavesljajev in potem vržemo vabo v vodo in veslamo naprej tako, da enkrat zamahnemo in vmes počakamo 3 sekunde in potem zopet zaveslamo. Prijem klena iz čolna na vlek zgleda tako, da se bo palica samo zakrivila ali pa se bo zakrivila in zravnala. Ko boste zategnili boste čutili kot, da ne bi ujeli nič, ko pa boste vabo in ribo potegnili skoraj do čolna bo klen začel s pobegi. Pri omenjeni tehniki vijačenja moramo imeti zavoro na kolescu bolj odvito kot ponavadi ,ker v primeru ulova večjega klena lahko palico potegne v vodo.
Image
Dober prijem.