Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Začetek vijačenja na ščuko 1. del

Image Večina ribičev, ki se ukvarja z vijačenjem uporablja palice različnih dolžin ter trdote. Palice se razlikujejo tudi po sami sestavi in sicer dvo ali več delne ter teleskopske. Obstaja veliko proizvajalcev palic za vijačenje. Kateri proizvajalec je najboljši je nemogoče povedati.

 

 

 

Palice:
Večina ribičev, ki se ukvarja z vijačenjem uporablja palice različnih dolžin ter trdote. Palice se razlikujejo tudi po sami sestavi in sicer dvo ali več delne ter teleskopske. Obstaja veliko proizvajalcev palic za vijačenje. Kateri proizvajalec je najboljši je nemogoče povedati. Odvisno je seveda tudi od tega koliko denarja je nekdo pripravljen odšteti za palico s katero bo vijačil. Cene so odvisne od materialov iz katerih je palica sestavljena, vedno bolj se uveljavljajo karbonski materiali. Cene se gibljejo nekje od 5000 SIT dalje pa tudi do 80000 SIT. Razlika pa je vidna že s prostim očesom. Palica nižjega cenovnega razreda bo imela gumijast ročaj, obročki bodo plastični s kovinsko obrobo palica pa bo nekoliko trša kot tista iz dražjega cenovnega razreda, ki bo že imela ročaj iz plute, obročki bodo keramični pritrjeni s titanom na palico na katerih bo ribiška vrvica perfektno drsela, akcija pa bo nedvomno boljša, kar se pozna tudi pri utrujanju ribe. Dolžina in trdota pa je odvisna od vrste ribe na katero se vijači ter zahtevnosti terena. Za vijačenje na ščuko se uporablja nekje od 180 – 300 cm dolžine ter gramaže od 10 - 150g. Dolžina palice je pogojena predvsem od samega terena na katerem se vijači. Za jezera ter tekoče vode, kjer je veliko prostora je bolje uporabljati daljše palice kar pa seveda ni pravilo vsekakor pa daljša palica pripomore k daljšim metom. Sam uporabljam dve palici za vijačenje in sicer za zelo zahtevne terene kjer je breg zelo poraščen in lov iz čolna ni dovoljen uporabim palico dolžine 2,10 m trdote 20-70g. Na ostalih revirjih oziroma na vodah kjer je dovoljen lov iz čolna ali pa je na bregu veliko prostora uporabljam palico dolžine 2,80 m gramaža pa je od 40 – 80g. Sama gramaža palice je predvsem odvisna od vab, ki jih ribič uporablja. Težja kot je vaba večja mora biti gramaža palice.
Image
Dvodelna palica
Image
Teleskopska palica

Različni obročki:
ImageImageImageImage
Ribiški kolešček:
Potrebujemo še ribiški kolešček, ki mora biti primeren za vijačenje. Tako kot pri palicah je pri navijalnih koleščkih za vijačenje še večja ponudba. Cene kolesc se gibljejo tja od 5000 SIT dalje pa tja do 100 tisočakov. Navijalna kolesca se ločijo kar po nekaj karakteristikah. Ena izmed njih je tako imenovana zavora, ki se lahko nahaja na vrhu navijalnega bobna ali pa koncu navijalnega kolesca vse bolj pa se uveljavlja zavora na pritrdilnem vratu. Katera od naštetih je boljša je vprašanje posameznika. Obstajajo tudi navijalna kolesca, ki imajo dve zavori eno na vrhu navijalnega bobna druga pa se nahaja na koncu navijalnega kolesca. Nekateri trdijo, da je navijalno kolesce, ki ima zavoro na vrhu bobna bolj natančna. Sam uporabljam oba tipa navijalnih kolesc in ne občutim velike razlike. In čemu služi zavora ? Zavora ima pri utrujanju ribe poleg palice zelo velik pomen in je lahko ključni faktor pri utrujanju ribe. Zavora mora biti ravno prav naštimana, kar pomeni da pri pobegu ribe popusti in dovoli, da riba odvije laks in pri tem ne pretrga laksa. Ribiška kolesca se razlikujejo tudi po velikostni navijalnega bobna na katerega navijemo laks. Nekateri bobni so majhni na katerega navijemo bolj malo ribiške vrvice in večje bobne na katerega navijemo večjo količino ribiške vrvice. Navijalni bobniči se razlikujejo tudi po kvaliteti. Nekateri so plastični drugi karbonski in tretji aluminijasti. Oblika samega bobniča pa je tudi pomembna saj lahko pripomore k daljšim metom. Koleščka namenjena dalšim metom imajo nekoliko daljši navijalni vrat kot ostali navijalni bobni. Sam uporabljam kolesce z aluminijastim bobnom na katerega je moč naviti 150 metrov 0,30 laksa. Eden od pomembnih faktorjev so tudi ležaji v ribiških kolescih. Ležaji služijo, da se ribiško kolesce lepše vrti. Obstajajo kolesca z dvemi ležaji pa tja do deset ležajov. Sam uporabljam kolesce z osmimi ležaji. Ravno prava kombinacija materialov, ležajo in ostalih faktorjev privede do zelo kvalitetnega ribiškega kolesca.
Image
Ribiško kolesce bremza spredaj

Image
Ribiško kolesce bremza zadaj

V drugem delu preberite o ribiških vrvicah, predvrvicah ter vabah.