Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Začetek vijačenja na ščuko 2. del

Image Debelina ribiške vrvice je odvisna od ribe na katero vijačimo. Za roparice potrebujemo debelejšo ribiško vrvico. Pri ribiški vrvici moramo paziti na več stvari, kot so: debelina, nosilnost, raztezanje, spomin ribiške vrvice »memory efekt«, barva … Pri debelini moramo upoštevati predvsem karakteristike navijalnega kolesca in se gibati v njegovih predpisih.

Ribiška vrvica:
 
Debelina ribiške vrvice je odvisna od ribe na katero vijačimo. Za roparice potrebujemo debelejšo ribiško vrvico. Pri ribiški vrvici moramo paziti na več stvari, kot so: debelina, nosilnost, raztezanje, spomin ribiške vrvice »memory efekt«, barva … Pri debelini moramo upoštevati predvsem karakteristike navijalnega kolesca in se gibati v njegovih predpisih. Debelina vpliva tudi na dolžino metov. Debelejša ribiška vrvica - krajši meti, tanjša ribiška vrvica - daljši meti. Pri vijačenju na ščuko se v povprečju uporablja debelina vrvice od 0,28 do 0,40 mm. Tanjše ribiške vrvice za vijačenje niso priporočljive saj se rade zapletejo in v primeru, da vabo zapnemo za vodno prepreko nimajo velike nosilnosti, da bi lahko vabo rešili. Nosilnost ni toliko pomembna kot druge lastnosti. Ribiške vrvice, ki veliko zdržijo niso vedno najboljše saj zatajijo na drugih področjih kot je »memory efekt« ali pa so manj raztezne in hitro počijo. Računati je potrebno, da sama nosilnost ni vedno taka kot je napisana v trgovini. Sam uporabljam (npr.: 0,30 nosilnosti 9kg). Samo nosilnost poveča tudi efekt upogibanja palice in razteznost. Raztezanje same ribiške vrvice je pri vijačenju pomembna saj pri hitrih zategih ribiška vrvica ne sme počiti. Priporočljiva je uporaba srednje razteznosti. Memory efekt bi v slovenščini pomenil spomin ribiške vrvice. Najlažje ga opazimo pozimi ko ribiška vrvica obdrži spiralasto obliko pred navijanjem. Memory efekt je pomemben predvsem pozimi, ko je ribiška vrvica nekoliko trša. Manj kot ima ribiška vrvica »memory efekta« boljša je. Sam še nisem zasledil ribiške vrvice, ki bi bila popolnoma brez omenjenega efekta. Barva ribiške vrvice je po mojem mnenju dokaj nepomembna saj se pri lovu roparic uporablja predvrvica, ki je bolj opazna od same ribiške vrvice. Obstaja več vrst barv: belo prozoren, zelen, črn, rumen, moder, …
Image
Predvrvice:
 
Pri vijačenju na roparice je priporočljiva uporaba ustrezne predvrvice saj imajo roparice ostre zobe. Obstaja kar nekaj različnih vrst predvrvic. Najbolj popularne so jeklene predvrvice. Omenjene obstajajo v različnih debelinah in barvah. Nekateri uporabljajo tudi predvrvice iz tanke jeklene zajlice. Uporablja se tudi pletenice sestavljene iz kevlarske vrvic. Sam uporabljam kevlarsko predvrvico saj se mi zdi, da so jeklene predvrvice pretrde in vplivajo na samo vodenje voblerjev. V primeru, da se odločimo za izdelavo kevlarske predvrvice potrebujemo še vrtilko ter vrtilko z karabinom na katerega kasneje pritrdimo vabo. Obstaja kar nekaj karabinov, ki se razlikujejo po zapenjanju vabe v sam karabin. Izberemo tistega, ki se nam zdi bolj preprost, da z njim kasneje pri lovljenju nimamo težav. Tako vrtilke kot karabinčke je možno kupiti v več barvah, velikostih in nosilnosti.
Image Image
Vabe:
 
Že sama izbira palice, ribiškega kolesca ter ribiške vrvica je težka še težje pa je izbrati pravo vabo za uspešen ribolov. Predvsem je potrebno poznati ribo katero bomo lovili. Vabo izberemo na podlagi ribe na katero vijačimo. Za manjše ribe malo manjše vabe za velike ribe večje vabe. Obstaja nešteto vrst različnih vab tako po načinu vodenja kot po obliki. Pri izbiri vab ni nobenega pravila. V raznih knjigah pišejo o določenih vabah za ščuke, ki naj bi bile najbolj primerne za lov le teh. Stari izkušeni ribiči uveljavljajo svojo izbiro vabe in jo tudi zagovarjajo. Kot je bilo že omenjeno pri izbiri vab ni pravil, če je ščuka pri volji in ji peljemo mimo glave bo zagrabila ne glede na to kaj se nahaja na koncu ribiške vrvice. Za začetnike je najbolj priporočljiva uporaba blestivk, saj uporaba le teh ne zahteva velikega predznanja. Po nekaj izkušnjah ali nasvetih prijatelja pa se lahko lotimo uporabe bolj zahtevnih vab. Poznamo nešteto vrst vab, razlikujejo pa se po velikosti, teži, barvah, obliki, načinu vodenja … Najbolj pogosta vaba pri lovu na ščuke so razne blestivke.

Blestivke lahko ločimo po teži le te so od 10 gramov pa tja do 40 gramov. Nekatere izmed njih imajo na koncu, kjer se ponavadi nahaja trojček lahko je nameščen tudi repek v različnih barvah. Sama vrtljiva ploščica pa je v več barvah in oblikah. Vedno bolj prihajajo v veljavo blestivka z dvema vrtljivima ploščicama. Na koncu blestivke se lahko namesto tudi silikonska ribica in podobne raznobarvne stvari, ki naj bi pritegnile ščuko. Na trgu se pojavljajo tudi blestivke, ki so sestavljive, kar pomeni, da lahko sami dodajamo komponente blestivki. Primer je blestivka, ki ji lahko po želji namestimo ali odstranimo manjšo vrtljivo ploščico. Zadaj lahko namesto trojčka namestimo različne silikonske izdelke. Pri vrtljivih blestivkah je najbolj pomembna lastnost vrtenje njihove ploščice okoli svoje osi. Dobre blestivke se morajo že pri malem navijanju zelo dobro vrteti s tem povzročati čim večje bleščanje v vodi in povzročati čim boljše vibracije.
ImageImage
Pri žlicah se pojavlja vedno več oblik in barv. Teže se gibljejo od 6 gramov pa 45 gramov. Nekatere žlice so sestavljene iz dveh ploščic, ki se med seboj povzročajo trkanje in pripomorejo k boljši vibraciji ob enem pa povzročata še rahel ropot pod vodo, kar ribo še bolj motivira za prijem. Nekatere žlice imajo na koncu pritrjen trojček , ki lahko ima tako kot pri vrtečih blestivkah barvni repek. Nekateri modeli žlic imajo celo dva trojčka. Zadnje čase se pojavljajo na tržišču žlice, ki imajo trojček zaščiten z jekleno žico, ki preprečuje zatikanje v vodne ovire. Na voljo je tudi žlica, ki ima enojčka, le ta pa je obrnjen navznotraj in se aktivira šele po tem, ko ga ščuka zagrabi.

Pri lovljenju na ščuko so zelo popularni tudi voblerji. Voblerje lahko najlažje ločimo po samem plavanju in sicer na: plavajoče namenjeni površinskemu lovljenju (popper), plavajoče ter potapljajoče do določenih globin. Plavajoči voblerji (popperji) so namenjeni za lov na sami površini in so zelo uporabni na zaraščenih ribolovnih revirjih. Plavajoči voblerji (popperji) so na voljo v različnih dolžinah ter barvnih odtenkih in sicer od 5 pa do 9 centimetrov, pobarvani pa so tako, da so zelo podobni pravim ribicam. Pri vodenju voblerjev, ki so namenjeni za lov od vodno gladino lahko ločimo plavajoče ter potaplajoče. Plavajoči so tisti, ki imajo v trupu zračni žepek, ki pripomore, da se vobler po koncu navijanja priplava na površino. Po nadaljevanju vijačenja pa se le ta potopi za, kar je zadolžena ploščica nameščena na začetku voblerja. Nekatere ploščice so prozorne ali pa v barvi samega voblerja. Ploščice so različnih oblik in vplivajo na samo globino voblerja ter akcijo samega voblerja. Potapljajoče voblerje lahko delimo tudi na enodelne ter dvodelne. Vsi potapljajoči voblerji pa se ločijo seveda po sami globini vodenja voblerja. Nekateri voblerji plavajo zelo globoko nekateri pa čisto malo pod površjem. Voblerji se razlikujejo tudi po velikosti in sicer tja od 5 centimetrov pa do 30 centimetrov. Po obliki pa so voblerji lahko podolgovati, debeli na začetki in na koncu zoženi ali pa zgledajo nekoliko bolj okrogli pri glavi rep pa je tanjši. Oblika samega voblerja vpliva tudi na vodljivost in vibracijo samega voblerja. Nekateri izmed voblerjev vsebujejo tudi kroglice, ki oddajajo v vodi ropot. Samo vodenje ter lovljenje z voblerjem je bolj zahtevno kot uporaba blestivk.
Image

Poleg blestivk ter voblerji se uporabljajo tudi silikonski izdelki. Silikonski izdelki so med že omenjenimi vabami najcenejši. Silikonski izdelke bi lahko delili po sami obliki in sicer po podobnosti pravim ribam ali pa po domišljiji saj so nekateri silikonski izdelki, ki se prodajajo prav smešni. Večina silikonski ribic ima jig trnke kar pomeni, da se obtežitev silikonske ribice nahaja na samem začetku. Pojavljajo se silikonske ribice, ki imajo svinec že v trupu in je oblit s silikonom. Silikonske ribice imajo lahko en sam trnek (jig trnek) ali pa na omenjen trnek pritrjen še trojček. Trojček se pri tovarniško izdelanih silikonskih ribicah nahajajo tudi spodaj pod trupom in so snemljivi. Nekatere silikonske ribice imajo zelo tanek rebrast repek, ki pripomore k akciji silikonske ribice. Poleg silikonskih ribic poznamo še twisterje. Gre za silikon v oblike črke J. Sam silikon je namenjen jiganju. Omenjeni twisterji se pojavljajo z enojnim ter z dvojnim repkom.
Pojavi se vprašanje kje, kdaj in kako ?
Najlažje je za nasvet vprašati izkušenega ribiča za nasvet. Če pa tega ne poznate je najbolje za prvič izbrati ribiški okoliš, ki ni preveč poraščen iz brega in je lahko dostopen, voda pa naj ima čim manj vodnih ovir.
 
Pojavi se tudi vprašanje kako postati izkušen ribič ?
Stvar je predvsem zelo preprosta treba je poznati posamezne revirje, opazovati obnašanje ribe, uporabiti pravilno vabo v prave trenutku, nadgrajevati opremo, dovršiti natančne mete in še in še. Po mojem mnenju je izkušen ribič tisti, ki ima vse ribiške »trike« v rokavu in jih uporabi tako, da ujame kako profesorico in lahko podaja koristne napotke ribičem začetnikom.
 
Vsem začetnikom želim veliko sreče in trofejnih rib.