Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Ribolov iz čolna ali brega ?

Image Kaj je boljše je težko definirati saj imata tako čoln kot lov iz brega svoje prednosti. Lahko pa bi se reklo, da je lov iz čolna lažji zaradi dostopnosti do ribolovnih mest. Vsekakor pa to še ne pomeni, da vsi tisi, ki si ne lastijo čolna ne morejo dobro loviti iz brega.

 

 

Lov iz brega je na nekaterih jezerih ali rekah iz brega nemogoč zaradi dostopnosti do samega brega. Ta pa je lahko prestrm za dostop do neposredne bližine vode ali pa preveč zaraščen za ribolov.
Image
Včasih je breg tudi preveč moker za normalni dostop do same bližine reke.
V zgoraj omenjenem primeru ni druge možnosti kot uporaba čolna. Na nekaterih jezerih je lov iz čolna prepovedan zato je tam možen dostop le iz brega, kar pa ni vedno enostavno. Dostop do reke ali jezera iz brega je spomladi in pozno jeseni lažji, saj breg še ni toliko zaraščen ali pa je večina grmičevja že odmrla. Včasih je dostop do nekaterih lovnih mest iz brega zelo enostaven saj tam lovi veliko ribičev in je pot do tja že vidna in lažje dostopna. Velja pa pravilo, da je na takih mestih manj možnosti, da se ujame trofejno ribo saj so ribe tam že vajene lovljenja. Na omenjenih ribolovnih mestih velja tudi pravilo »kdor prej pride prej melje«. Velja dejstvo, da iz čolna prelovimo večji del vodne površine, kar je pa na žalost ne velja za lov iz brega zaradi ovir tako na bregu kot v vodi. Pri lovu iz čolna se srečamo še z nekaj prednostmi in sicer v primeru, da vabo zapnemo za oviro npr. potopljeno drevo je le to lažje odpeti, saj se lahko s čolnom zapeljemo naokoli potopljenega drevesa in z malce sreče se vaba po nekaj potegih odpne. Pri lovu iz brega je vsekakor težje loviti zaradi omejenega manevrskega prostora za dober in natančen met, kar je včasih tudi vzrok, da vaba konča na drevesu ali na veji pod vodo. Veter včasih otežuje dobro izvajanje metov vabe na predvideno mesto a to še ne pomeni, da veter ni ribičev zaveznik. Vsekakor ima veter svoje prednosti in sicer povzroči na vodni površini manjše valove, ki zameglijo pogled na breg in tako je ribič manj opazen. Močnejši veter pa lahko vodo naredi tudi malce manj bistro, kar včasih pripomore k manjši vidljivosti ribiške vrvice in boljši uspeh na ribolovu. Kadar je voda »kalna« je bolj priporočljiva uporaba svetlečih vab oziroma vab z večjo vibracijo, kadar je voda zelo bistra je priporočljiva dobro izdelana umetna ribica čim bolj podobna pravi ribi. Za reševanje zapetih vab je priporočljiva uporaba ti. »reševalca vab« Postopek izdelave reševalca vab si lahko ogledate na portalu "Sam svoj mojster".
Image
 
Vsekakor ni pravil kateri način ribolova je boljši saj je le ta odvisen od samega revirja na katerem imate namen loviti. Odločitev je na strani samega ribiča za kateri način ribolova se odloči na izbranem revirju. Sledi še razpredelnica prednosti in slabosti tako za ribolov iz brega kot za ribolov iz čolna. Vsekakor pa veliko sreče in dober ribolov.
 
Čoln
Breg
prednosti:
prednosti:
+lažji dostop do vode, več prostora za metanje
+lov iz brega je dovoljen povsod
+lažje utrujanje rib
+manj plašenja rib
+lažje reševanje zapetih vab
+lov v hitrejših vodah
slabosti:
slabosti:
-prepovedan lov iz čolna na nekaterih revirjih
-nedostopnost do vode
-v hitrih vodah je ribolov iz čolna skoraj nemogoč
-težje utrujanje rib
-veslanje
-težje reševanje vab