Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Ribolov in ženske

Image Ribolov je moški šport. Z njim se ukvarjajo ženske, ki so izjeme, ki želijo biti nekaj posebnega in s tem vzbujajo pozornost. Koliko žensk pa lovi ribe, le kaj vidijo v tem? Sama sem bila kar nekajkrat spremljevalka na celodnevnem ribolovu in moram priznati, da je kar dolgočasno. Ker mi je moj partner, ki se ukvarja z ribolovom nekajkrat predlagal, naj grem z njim in se aktivno vključim v ribolov so bile moj odziv zgoraj napisane besede.

 

 Vse skupaj me je pritegnilo, da napišem ta članek in raziščem stanje o ribolovu in ženskah.
Na svetovnem spletu je mogoče najti veliko spletnih strani posvečenih ženskam in ribolovu. Predvsem je kar nekaj klubov in društev kjer se družijo ženske, ki jim je skupni interes ribolov. Največ jih je v Združenih državah Amerike. Avstralija pa se lahko pohvali z največjim turnirjem ženskega ribolova na svetu. Seveda pa se ženske posvečajo ribolovu tudi po drugih državah sveta, ki pa jih ni malo. Tudi v Sloveniji so na spletnih straneh že omenjene ženske v ribolovu.
Zakaj moške privlači ribolov vemo. Zgodbo o večnih lovcih poznamo. Kaj pa ženske pritegne?
 
Zgodovina ženskega ribolova se začne že daleč nazaj. Leta 1900 so že zapisi in 1926 fotografije žensk, ki lovijo ribe. Verjetno pa zapisi segajo še dlje nazaj, vsaj kar se tiče izdelave ribolovne opreme. Predenje fine preje za izdelavo mrež in nabiranje bilk in stebel za trnke je bilo od nekdaj žensko opravilo.
 
Nekatere raziskave prikazujejo, da ženske menijo, da je ribolov šport, ki se ga lahko relativno hitro naučiš. Seveda pa je poseben izziv v tem, da potrebuješ pri ribolovu tudi kanček sreče. Posebno vznemirjenje povzroča nemonotonost športa, saj lahko danes uloviš eno ribo, jutri pa pet ali nobene. Ribolov je intelektualen šport pri katerem se vedno učimo o obnašanju živali, ki jih lovimo. Za ribolov ni potrebno biti v vrhunski fizični kondiciji, moramo pa biti v mentalni. Ženske navajajo, da jih osrečuje tudi neposreden stik z naravo. Mnoge ženske se pri ribolovu počutijo enakovredne moškim, saj rezultati niso odvisni od starosti ali spola. Ženske tudi navajajo, da je izreden izziv pripravljati in kuhati lasten ulov.
 
Ženske, ki jim je narava blizu se vse pogosteje odločajo za ribolov. Danes ni nobene ovire, da se ne bi mogle udejstvovati ribolovnih dogodkov enako kot moški. Dokaz, da se vse več žensk vključuje v ribolov, pa je tudi ribolovna oprema prirejena ženskam, ki jo nekateri trgovci ponujajo.
Image
Nekje v literaturi sem zasledila, da žene ribolovnih vodičev na tune včasih postanejo same vodiči. Veliko žensk se odloča za ta šport ravno zaradi svojih partnerjev. Prav gotovo je k povečanju števila žensk, ki se udejstvujejo v tem športu pripomoglo spreminjanje odnosov med žensko in moškim skozi čas. Enakopravnost žensk in moških in delitev dela po spolu se spreminja in tako se je tudi zabrisala meja med tipičnimi moškimi in ženskimi športi.

Ženske so na ribolovnih tekmovanjih prav tako tekmovalne kot ostali sotekmovalci nasprotnega spola. Število žensk, ki lovijo ribe se v svetu povečuje in mnogi verjamejo, da bodo ravno ženske v tem športu tiste, ki bodo poskrbele za predajo nasledstva in ohranjanje tradicije tega športa.
 
Raziskava, narejena na Vanuatu je pokazala, da je ženski ribolov redkejši tam, kjer je ribolov tradicionalen, saj se ženske pogosteje posvečajo vrtnarjenju, nabiranju lesa za kurjavo in prinašanju vode. Tudi tiste z veliko otroci se redkeje odločajo za ribolov, saj jim čas ne dopušča. Ugotovljeno je tudi, da izobrazbena raven ne vpliva na odločanje za ribolov.
Image
Ribolov med ženskami ima tudi v državah tretjega sveta pozitiven vpliv, saj se ženske v Ugandi združujejo in posvečajo ribolovu za zvišanje življenjskega standarda. Čeprav jim ni dovoljeno imeti nikakršnega premoženja, pa projekt Katosi Women Fishing & Development Association razbija tradicijo podrejenosti žensk in jim omogočil udejstvovanje v zboljšanju življenjskega standarda. Na ta način postajajo lastnice čolnov, mrež, palic in druge ribolovne opreme.
 
Najpogostejši kliše, ki velja o ribolovu je:
Ribolov je moški šport, hobi ali pa sanjska kariera, ki zahteva veščine, predanost in izkušnje iz obnašanja in rokovanja z ribami.
 
Moja lastna ugotovitev je, da je oajodloča za ta šport ravno zaradi partnerja. h sveta, ki pa jih ni malo. ajih. Ženske so pri ribolovu bolj toleranbariera, ki je nastala med moškimi in ženskami morda le posledica slabe vesti žensk, saj je njihova prvotna funkcija skrb za dom in družino. Nekatere ženske, ki so že dolgo časa v ribolovu omenjajo, da niso nikoli bile deležne odklonilnega ali diskriminatornega obnašanja s strani moških. Tudi moški omenjajo, da se razlika med spoloma konča, kjer se ribolovno področje začne. Vendarle pa vseeno obstajajo razlike med moškim in ženskim ribolovom, kakor tudi obstajajo razlike med spoloma.