Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Najpogosteje zastavljena vprašanja o ptičji gripi

Virus ptičje gripe se IZJEMNO REDKO prenese na človeka. Vsi do sedaj zboleli ljudje so se okužili z neposrednim, tesnim in dolgotrajnim stikom z okuženo in obolelo perutnino (perjem in izločki obolelih živali). Ni prepričljivega dokaza, da bi se ptičja gripa med ljudmi sploh prenašala.

Kaj je ptičja gripa?
Ptičja gripa je nalezljiva bolezen ptic, povzroča jo virus influence. Ptičja gripa v naši državi do sedaj ni bila nikoli potrjena.
Kako se ptičja gripa lahko prenese na človeka?
Virus ptičje gripe se IZJEMNO REDKO prenese na človeka. Vsi do sedaj zboleli ljudje so se okužili z neposrednim, tesnim in dolgotrajnim stikom z okuženo in obolelo perutnino (perjem in izločki obolelih živali). Ni prepričljivega dokaza, da bi se ptičja gripa med ljudmi sploh prenašala.

Ali se lahko ptičja gripa prenaša na človeka preko okužene hrane (perutnina, jajca)?
Iz držav, kjer je ptičja gripa pri perutnini, je prepovedan uvoz neustrezno obdelanega mesa, jajc, izdelkov iz perja in ostalih živil, ki predstavljajo tveganje. Pri ustrezni toplotni obdelavi hrane (segretje notranjosti mesa in jajc najmanj do 70ºC) ni nevarnosti, da bi se ptičje gripe nalezli preko živil.

Kje se ptičja gripa, ki jo povzroča virus influence A H5N1, pojavlja?
Pojav bolezni so beležili pri pticah v Jugovzhodni Aziji (Kambodža, Indonezija, Tajska in Vietnam), predelih Centralne Azije, Rusije, v Turčiji in Romuniji. Če potujete v te države, upoštevajte nasvete za potnike (obiščite spletno stran www.ivz.si ali pokličite na telefonsko številko 01/244 14 33).

Ali bo virus ptičje gripe povzročil pandemijo med ljudmi?
Vprašanje, ali bo naslednjo pandemijo povzročil virus ptičje gripe, ostaja povsem odprto. Pandemije gripe so se pojavljale v preteklosti in se bodo verjetno tudi v prihodnje. Vsekakor bi se moral virus influence A H5N1 spremeniti tako, da bi se učinkovito prenašal med ljudmi, kar pa se še ni zgodilo. Virus influence A H5N1, ki trenutno povzroča bolezen pri pticah, se zelo redko prenese na človeka. Kdaj se bo pandemija pojavila in katera vrsta virusa influence jo bo povzročila, v tem trenutku ni moč napovedati.

Ali obstaja cepivo, ki bo preprečilo pandemijo gripe?
Ker še ne vemo, kateri virus influence bi povzročil pandemijo, pravega cepiva ni mogoče izdelati. Razvijajo se različna cepiva proti virusu A H5N1, ki pa še niso dovolj preskušena, da bi bila splošno dostopna.

Ali se v Sloveniji izvajajo vsi nujni ukrepi za preprečevanje vnosa bolezni v državo?
Pristojne veterinarske službe izvajajo vse nujne ukrepe, ki preprečujejo vnos bolezni v državo. V primeru vnosa ptičje gripe v Slovenijo, se bodo izvedli ustrezni ukrepi.

Ali se priporoča cepljenje proti običajni gripi?
Tudi letos pričakujemo pojav običajne gripe, ki vsako leto poveča obolevnost v zimskih mesecih. Cepljenje proti gripi priporočamo vsem, še zlasti pa kroničnim bolnikom, otrokom, mlajšim od dveh let in starejšim od 65. let. To cepljenje ne zaščiti pred ptičjo gripo.

Ali obstaja zdravilo za ptičjo gripo?
Proti virusu influence obstajajo štiri protivirusna zdravila. Na virus influence A H5N1, ki povzroča ptičjo gripo, po sedaj znanih podatkih učinkujeta zanamivir in oseltamivir. Zaenkrat jemanje zdravil, ki učinkujejo na virus influence A H5N1, NIMA NOBENEGA SMISLA.
VIR: IZV