Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Mormiška-(Mormyshka, Mormishka ali Marmooska)

Mormyshka Mormiška je vaba, ki je bila izumljena v Rusiji v 19. stoletju za ribolov pod ledom, kot imitacija rakca, ime pa izhaja iz ruske besede za sladkovodnega rakca-Mormysh. Ker hitro razširila po vsej Rusiji in Skandinaviji. Na prvi pogled spominja na muho in ne na umetno vabo za vijačenje. Sama vaba je zelo preprosta, saj je sestavljena iz trnka na katerega je pritrjena svinčena (ali pa tungsten) kroglica in skozi luknjo v njej se napelje vrvico.

Mormyshka Sama kroglica je lahko različnih oblik, od okrogle, kapljaste, v obliki osmice itn, saj je oblika omejena samo z domišljijo izdelovalca. Mirmiške boljše kvalitete niso pobarvane, pač pa so prevlečene z kovinami različnih barv. Lahko se jim tudi dodajo oči, perje ali barvne perle s čimer postanejo bolj privlačne. Ena od posebnost mormiške je tudi način, na katerega se vaba veže in s katerim se doseže, da v vodi stoji v vodoravnem položaju. Tako je trnek obrnjen navzgor in ne zapenja ob jezersko dno.
Tudi ribolov je nekaj posebnega in ker je potrebno zainteresirati ribe, ki so pod ledom neaktivne, je le-ta tudi dinamičen. Uporabljajo se zelo tanke vrvice zaradi izredno bistre vode pod jezerom in zaradi boljšega občutka pri ribolovu. Vabo se najprej spusti do dna, potem pa dvigne malo od dna in z dinamičnimi, hitrimi, nekajmilimetrskimi trzaji oponaša rakca.

 

Mormyshka

Mormyshka


Vaba in sam ribolov sicer nista interesantna za nas, vendar pa sem ta prispevek pripravil bolj kot zanimivost in za potrebe širjenja obzorij. Mogoče pa vas kdaj pot zanese v svet, kjer boste lahko to znanje tudi izkoristili.

 

Mormyshka

Mormyshka

 

 

Vir:
Wikipedija