Sobota, Maj 08, 2021
A- A A+

Rižana 2009/2

Image Popoldanski ribolov na Rižani 04.03.2009 - Oblaki na nebu niso obetali lahkega dne. Dopoldan sem vprašal Joškota, če se ima namen odpraviti na Rižano popoldan, saj je FMK ob sredah popoldan zaprt in je popoldanski čas rezerviran za ribolov. Joško je bil seveda takoj za AKCIJO!

 

 

Po kosilu okoli 14:30 sva se odpravila proti Rižani. Odločila sva se, da poizkusiva namočiti muhe kar na Kortinskem delu. Spuščala sva se po toku reke navzdol, kjer mi je Joško pokazal nekaj osnovnih ''trikov'' muharjenja, na kar sva prišla do prvega tolmuna. Šarenke so napadale najine muhe, nekaj sem jih tudi ujel večino pa zgrešil, ampak ob vztrajanju v tem tolmunu sem ujel mojo prvo potočnico cca: 30cm. Priznati moram, da se je bolj borila kot katerakoli večja šarenka. Opravila sva se proti toku, na kar je začelo deževati voda se je začela kaliti zaradi pritoka potoka, ki teče mimo kamnoloma, voda se je hitro kalila. Joško je odločil spremembo tehnike in uporabo manjših potezank. Kot vajenec sem ga seveda upošteval in mu sledil. Prijemi so se kar vrstili in kaj kmalu je Joško ujel lepo potočnico svetle barve z redkimi rdečimi pikami - on jim reče kar sulc. Nadaljujeva z premetavanjem po toku navzgor. Čez kakšnih 20 min so se prijemi ustavili, voda popolnoma spremeni barvo. Vsa premočena se odločiva, da greva višje od pretoka potoka, tam je bila voda bolj čista cca 17h. Stopiva do vode in mečeva proti bregu... žal brez uspeha... ampak vztrajno... na kar mi pod nogami pobere potezanko prelepa potočara, cca 50cm (žal je nisem meril) sledilo je utrujanje ribe in »EVO JO« !!! Moja druga potočna postrv !!! Sledilo je slikanje in C&R.

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

Skratka Rižana se je spet izkazala v vseh svojih čarih!

To je bilo zame četrto muharjenje, torej sem praktično amater na muharskem področju in tudi zato dosti bolj ponosen na moj ulov! Še 1x hvala Joškotu za odlične napotke!