Sobota, Maj 08, 2021
A- A A+

Muharjenje Soča 2008

Muhar Včeraj se je ¾ naše družine, ki lovi ribe odpravilo na vode RD Tolmin. Pot nas je vodila iz Ljubljane preko Idrije do Tolmina in dalje do U&S dela Soče. Z ribolovom smo pričeli zelo zgodaj (pričelo se je daniti). Že prvi pogled na vodo je dal slutiti da bo ribolov zahteven, saj je bila voda kristalno čista.

Včeraj se je ¾ naše družine, ki lovi ribe odpravilo na vode RD Tolmin. Pot nas je vodila iz Ljubljane preko Idrije do Tolmina in dalje do U&S dela Soče. Z ribolovom smo pričeli zelo zgodaj (pričelo se je daniti).

Jutro ob vodi
Jutro na Soči

Jutro ob vodi
Nasveti za začetnika

Muhar
Fishman

Že prvi pogled na vodo je dal slutiti da bo ribolov zahteven, saj je bila voda kristalno čista. No vsi trije smo počasi zabrodili v vodo in že po nekaj metih sem opazil zajetno šarenko; ker sva z očetom imela s seboj še mlajšega brata, ki je ravno pričel muhariti sem mu pokazal ribo in mu prepustil mesto; z očetom sva se pomaknila malce nižje in že po nekaj trenutkih je mlajši brat ujel prvo ribo.

Smrkec
Smrkec in postrv

Sledilo je slikanje in seveda čestitke. Izza vrhov pa je pokukalo sonce, naredil se je čudovit dan. Pomikali smo se dolvodno in ni dolgo trajalo ko smo imeli že vsak svojo ribo na suhem. Med pomikanjem dolvodno smo naleteli na precej strm in nedostopen teren kamor sem se podal le jaz. Ko sem prispel do brega sem pričel z ribolovom in kmalu ujel lepo šarenko okoli 45 cm, ki sem jo lepo odpel in spustil nazaj v domovanje.

Muhar
Muharja v Soči

Ob pogledu nižje sem opazil da je nekaj metrov nižje ob skali doma prava podmornica. Sledilo ja ducat metov, da je potezanka našla svoje mesto in riba je zgrabila. Pričelo se je utrujanje, ki je trajalo kakih 10 minut, ribo sem poskusil držati čim bližje bregu, vendar se je le ta odločila za pobeg preko toka, ko se je vrvica napela se je riba pognala v zrak in tresnila nazaj v vodo in odšla svojo pot. Šarenko sem ocenil na okoli 75 cm.

Muhar
Fishman in postrv

Po tem dogodku sem se pridružil očetu in bratu, ki sta bila že krepko naprej in skupaj smo nadaljevali pot. V čudovitem prelivu smo ujeli nekaj šarenk v globljem delu pa smo videli kar nekaj lipanov, ki so presegali magično mejo mislim, daj je bil kak tudi preko 55 cm. Tako smo prišlo do manj dostopnega dela kjer je oče ob veliki skali zapel nekaj velikega, vendar ni videl za kako veliko ribo gre. Po nekaj minutnem utrujanju sva se mu pridružila z bratom saj je rabil pomoč. Utrujanje je trajalo kar lep čas ko se je riba le prikazala in res je bila ogromna. Počasi jo je le spravil bližje in pomagal sem mu jo spraviti na suho, kjer smo jo na hitro zmerili. Meter je pokazal 73 cm. Sledila je izpustitev in seveda čestitke za premagano velikanko.

Postrv C&R
Postrv 73cm

Postrv
C&R

Počasi smo se pomikali dalje in ujeli še nekaj rib in nato zaključili z ribolovom. Sledilo je kosilo v Tolminu in po pavzi smo se odpravili na Tolminko. Vodostaj je bil nizek in voda čista. Na Tolminki mi je uspelo pretentati križanca, ki je bil kljub skromni velikosti res čudovitih barv. Tolminka se je izkazala za zelo zahtevno, saj smo ujeli le nekaj rib in še te s težavo. Ostalo ne še nekaj časa preden se je zvečerilo in odločili smo se da poskusimo srečo še na Idrijci, kjer smo se zadržali le kratek čas tako da nismo bili uspešni.

Potocna postrv
Potočna postrv

Soča avgust 2008, by Fishman