Chatterbait

Chatterbait Naslednji prispevek se bo ukvarjal še z eno pri nas slabo poznano vrsto vabe. Najlažje bi jo bilo opisati kot jig, na katerega je pritrjena ploščica, največkrat pa se zanjo uporablja ime chatterbait. To poimenovanje sicer ni čisto točno, ker je Chatterbait komercialno ime prve take vabe, ki jo je izdalo podjetje Z-Man (to je tako kot če bi vse blestivke imenovali mepps).

 

 

Preberi več

Ribiški vozli

Vozli Mornarji so po starih zapisih bili med prvimi, ki so začeli uporabljati vozle. S pomočjo izvirne in spretne uporabe vozlov so pripomogli k preživetju na odprtem morju. Ker so bili le redko založeni z novimi materiali so si pomagali z različnimi tehnikami vezanja ali pa pletenja vrvi in vozlov. Mnogo krat so se morali zadovoljiti z odpadki raznih materialov s pomočjo katerih so naredili vrvi in vozle.

 

 

 

Preberi več

Cof - piškurnik

Cof Tokrat vam predstavljam vabo, ki je skozi leta postala sinonim za sulčelov in vsakdo, ki se ima za resnega sulčarja jo ima v svojem repertoarju. Za sulčarje je cof to, kar je meps za ščukarja, ali pa silikonec za smuča(rja), pa vendar se tej vabi izkazuje premalo spoštovanja...

 

 

 

Preberi več

Izdelava jeklenih predvrvic

Prevrvice Za lov roparic, predvsem ščuk je jeklena predvrvica zelo pomemben del naveze. Lov samo z monofilno vrvico brez jeklene predvrvice je lahko zelo tvegan za ščuko, saj vabo velikokrat požre, pri tem pregrizne vrvico in tako ji vaba ostane globoko v žrelu.

 

 

 

Preberi več

Izdelava voblerja iz tršega lesa

Image Vsi tovarniško izdelani voblerji so v večini izdelani iz balze. Vse več pa se uporabljajo plastične mase. V plastičnih voblerjih se v zadnjem času nahajajo tudi kugljice, ki v trupu ropotajo in tako dodatno ...
Voblerji so najdražji od vseh umetnih vab. Zakaj jih ne bi delali kar sami doma ???

 

 

Preberi več

Izdelava voblerja iz balze

Image Na trgu se pojavljajo voblerji različnih lastnosti, oblik predvsem pa cen. V grobem lahko voblerje razdelimo po velikosti, obliki in seveda plovnih lastnostih, poznamo voblerje, ki po metu ostanejo na površini – plavajo, nekateri nato ko začnemo navijati ribiško vrvico potonejo na določeno globino in tam ostanejo (nevtralna plovnost) drugi pa se pričnejo dvigati (plavajoči – floating).

 

 

Preberi več

Izdelava silikonske vabe

Izdelava silikonske vabe Občasno se nam lahko zgodi, da med vijačenjem z najljubšo silikonsko vabo zapnemo v kako vodno oviro (kamen, veja …) in le ta ostane v vodi. V primeru, da je bila vaba uspešna in smo na njo večkrat kaj ujeli želimo kupiti v ribiški trgovini isto ali pa vsaj podobno.

 

 

Preberi več

Popravilo voblerja

Popravilo voblerja Občasno se nam zgodi, da se najbolj priljubljenem vobler poškoduje. Pozimi se na voblerjih zaradi nizkih temperatur odlomi plavalna žlička ali pa le ta prileti direktno v kamen in se odlomi. Nekateri ribiči poškodovan vobler zavržejo pa čeprav ga je možno popraviti.

 

 

Preberi več

Reševalec vab

Reševalec vabEnostavna izdelava reševalca vab se vam bo obrestovala že prvič ko ga boste uporabili. V grobem je sestavljen iz obroča, ki ga spustimo po ribiški vrvici »laksu« do vabe, za katero se zatakne, s pomočjo močnejše najlonske vrvi pa vabo rešimo iz ovire v katero se je zataknila.

 

 

Preberi več