Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Ribiški vozli

Vozli Mornarji so po starih zapisih bili med prvimi, ki so začeli uporabljati vozle. S pomočjo izvirne in spretne uporabe vozlov so pripomogli k preživetju na odprtem morju. Ker so bili le redko založeni z novimi materiali so si pomagali z različnimi tehnikami vezanja ali pa pletenja vrvi in vozlov. Mnogo krat so se morali zadovoljiti z odpadki raznih materialov s pomočjo katerih so naredili vrvi in vozle.

 

 

 

Mornarji so po starih zapisih bili med prvimi, ki so začeli uporabljati vozle. S pomočjo izvirne in spretne uporabe vozlov so pripomogli k preživetju na odprtem morju. Ker so bili le redko založeni z novimi materiali so si pomagali z različnimi tehnikami vezanja ali pa pletenja vrvi in vozlov. Mnogo krat so se morali zadovoljiti z odpadki raznih materialov s pomočjo katerih so naredili vrvi in vozle.
Vrvi so uporbljali za vezanje platna , oblačil, jarbolov, topov, ujetnikov itd. Vrv je igrala najpomembnejšo vlogo pri kitolovu, kjer ja morala biti tudi najboljše kakovosti. Kitolovci so morali biti mojstri v vezanju vozlov, kajti to znanje jim je zagotavljalo uspešen lov in slavo med ribiči. Interes mornarjev za njihovimi vozli je bil močno razširjen po celem takrat znanem svetu. Mornarje so ocenjevali po številu prsnih žepov, ki so si jih sami prišili in številu zank na njihovih torbah. Zaradi velike konkurence med mornarji so znanje o vezanju vozlov skrbno varovali in ga le redko kdaj izdali komu drugemu. V mnogo primerih so veljali vozli kot ˝Top Secret˝. Do izmenjave skrivnostnih vezanj vozlov je prišlo le na način vozel za vozel. Tako se je takrat tržilo znanje vezanja vozlov.
V starih časih je bilo poimenovanje vozlov po nacionalnosti njegovega izumitelja zelo pouplarno. Imenovali so jih Španski vozli, Francoski, Ameriški, Angleški itd. Težava je bila v tem, da so mornarji mnogokrat potovali pod drugo zastavo. Ali pa celo v mešanih posadkah na tujih ladijah. Zaradi tega so vozli postali mednarodni. Kajti, zelo težko bi bilo ločiti Angleški vozel od Ameriškega. Res pa je, da so največ vozlov izumili prav angleško govoreči narodi.
V sedanjem času prispevajo več k ohranitvi tradicij pomorščakov skandinavski mornarji, kot pa kateri drugi.
Ljudje nismo več tako odvisni od vezanja vozlov kot v preteklosti. Industrializacija je naredila življenje dosti lažje za posameznika. Danes uporabljamo vozle samo v specifičnih panogah kot so planinarstvo, športno plezanje, gorsko reševanje, jamarstvo, ribičija itd.
Kaj je vozel?
Vozel je metoda za pritrjevanje ali zavarovanje linearnih materialov kot je vrv z vezanjem ali prepletanjem. Po dolžini lahko vsebuje več segmentov vrvice, tkanine, traku ali celo verige, ki se prepletajo tako, da se lahko veže na črto(vrv) ali da se nanj obesi tovor.
Uporaba vozla:
Obstaja veliko različnih vozlov, vsak z lastnostmi, ki so primerne za vrsto nalog. Nekateri vozli se uporabljajo za pritrditev vrvi (ali veznja drugih materialov) za druge predmete, kot so druge vrvi, klin, obroči ali gredi. Sposobnost izbrati pravi vozel za delo je jedro spretnosti vezave vozlov.
Vendar, če vam je spomin preslab so tukaj trije najbolj uporabni vozli nasploh:

Vozli
bowline

Vozli
sheet bend

Vozli
clove hitch


Ker smo na tem forumu sami ribiči vam moram predstaviti ribiške vozle.
Ribiči uporabljamo različne vozle po lastni izbiri. Vsak ima svojega favrita, ki mu popolno zaupa. Vozel je zelo pomemben člen v ribolovu. Ribiških vozlov je kar nekaj. Najbolje je, da nam jih praktično pokaže izkušen ribič.
Ko delamo vozel poskrbimo, da so prameni skupaj in da so vzporedni. Le tako bo vozel dobro držal.
Dober vozel mora ustrezati naslednjim zahtevam:
• Da je zanesljiv
• preprost
• vplesti oziroma zavezati ga moramo hitro
• pri obremenitvi se ne sme razrahljati
Pri izdelavi ribiškega vozla je zelo pomembno tudi to, da vrvico (najlon ali pleteno vrvico), preden vozel zategnemo, vrvico malo navlažimo – oslinimo, tako bomo vozel lažje zategnili. Pri najlonski vrvici tako ne bomo poškodovali same vrvice (najlon se ne bo skodral).

Nekaj prikazov, kako navezati različne vrste ribiških vab na vrvico, da bo naša vezava kvalitetna in zanesljiva.
CLINCH VOZEL:
Vozli
GRINNER VOZEL:
Vozli
PALOMAR VOZEL:
Vozli
FLOAT STOPPER VOZEL:
Vozli
Za vse obiskovalce najboljše spletne strani o vijačenju www.ribicija.info bi to bilo vse o vozlih. Več informacij pa dobite na forumu te spletne strani. Upam, da vam je ta prispevek pomagal pri odločitvi o vašem naj, naj vozlu.
Želim vam dober prijem.