Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Izdelava voblerja iz balze

Image Na trgu se pojavljajo voblerji različnih lastnosti, oblik predvsem pa cen. V grobem lahko voblerje razdelimo po velikosti, obliki in seveda plovnih lastnostih, poznamo voblerje, ki po metu ostanejo na površini – plavajo, nekateri nato ko začnemo navijati ribiško vrvico potonejo na določeno globino in tam ostanejo (nevtralna plovnost) drugi pa se pričnejo dvigati (plavajoči – floating).

 

 

Na trgu se pojavljajo voblerji različnih lastnosti, oblik predvsem pa cen. V grobem lahko voblerje razdelimo po velikosti, obliki in seveda plovnih lastnostih, poznamo voblerje, ki po metu ostanejo na površini – plavajo, nekateri nato ko začnemo navijati ribiško vrvico potonejo na določeno globino in tam ostanejo (nevtralna plovnost) drugi pa se pričnejo dvigati (plavajoči – floating). Poleg teh dveh vrst pa so še t.i. potapljajoči voblerji (sinking), ki po metu takoj prično toniti proti dnu. Za vsak teren je primerna poleg plovnosti tudi različna velikost in barva.
Ker so voblerji dragi in včasih tudi ne najdemo v trgovini želene velikosti in vzorca vam bom opisal postopek izdelave voblerja:

Image
1.korak: Potrebujemo material za izdelavo voblerja ter nekaj orodja. Najlažje vobler izdelamo iz mehkega lesa, ki se dobro oblikuje (balza).

Image
Poleg primernega lesa potrebujemo še jekleno žico in ustrezno obtežitev (tudi plavajoče voblerje je potrebno obtežiti).Količina svinca je odvisna od velikosti voblerja ter od plovnih lastnosti.

Image
2.korak: Izdelamo šablono (obris) voblerja, ki ga nameravamo naresti in jo prenesemo na balzo.

Image
3. korak: S pomočjo olfa noža ali skalpela ter ravnila na grobo izrežemo narisan vobler iz balze.

Image
4. korak: Dve polovici voblerja spojimo s pomočjo bucik ali šivank, ter ju v grobem obrusimo v obliko voblerja.

Image
5. korak: Obe polovici zopet razstavimo in iz jeklene žice naredimo t.i. ušesca, ki naj imajo še dovolj dolge repke, ki jih vstavimo v vobler. Poleg ušesc ustavimo v vobler tudi primerno obtežitev.

Image
6.korak: Obe polovici voblerja zlepimo z vodotesnim lepilom.

Image
7. korak: Vobler obrežemo na grobo obliko

Image
8. korak: Vobler zbrusimo z grobim in nato še s finim brusnim papirjem.

Image
9. korak: Vobler impregniramo z 2-3 premazi prozornega laka, ter nato še s slojem osnovne barve.

Image
10.korak: Vobler pobarvamo.

Image
10.korak: Vobler pobarvamo.

Image
11.korak: Iz prozorne plastike (pleksi steklo) izrežemo t.i. »žlico« in jo zalepimo.

Image
Vobler opremimo z trnki.

Veliko sreče pri izdelavi in dober prijem.