Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Izdelava silikonske vabe

Izdelava silikonske vabe Občasno se nam lahko zgodi, da med vijačenjem z najljubšo silikonsko vabo zapnemo v kako vodno oviro (kamen, veja …) in le ta ostane v vodi. V primeru, da je bila vaba uspešna in smo na njo večkrat kaj ujeli želimo kupiti v ribiški trgovini isto ali pa vsaj podobno.

 

 

Občasno se nam lahko zgodi, da med vijačenjem z najljubšo silikonsko vabo zapnemo v kako vodno oviro (kamen, veja …) in le ta ostane v vodi. V primeru, da je bila vaba uspešna in smo na njo večkrat kaj ujeli želimo kupiti v ribiški trgovini isto ali pa vsaj podobno. Zgodi pa se nam lahko tudi to, da omenjene vabe ni več v prodaji. V naslednjih nekaj korakih je opisana tehnika izdelave kalupa ter izdelave silikonske vabe.

Izdelava kalupa:
Za izdelavo kalupa bomo potrebovali silikonsko ribico po kateri bomo odlili kalup. Za samo izdelavo je bolj priporočljiva uporaba epoksidnega avto kita, lahko pa uporabimo tudi mavec. Pri mavcu moramo biti bolj pazljivi saj se le ta bolj drobi pri rezanju kalupa na polovico kot avto kit. Avto kit zmešamo s trdilcem ga nanesemo na plastično podlago v velikosti silikonskega izdelka. Plast nanašanja naj bo debela za polovico silikonske ribice. Po namestitvi silikonske ribice v avto kit, premažemo še preostalo polovico, ki še ni premazana. Po končanem postopku počakamo, da se avto kit do konca posuši. Ko je avto kit suh le tega prerežemo po polovici, da dobimo dve lupinici v katere bomo kasneje vlili silikon. Pri rezanju kalupa na polovici moramo biti pazljivi, da je špranja pri rezanju kalupa na pol čim manjša. Priporočljiva je uporaba vbodne žagice.

Image
Material, ki ga potrebuemo za izdelavo kalupa

Image
Mešanje dvokomponentnega "avtokit-a"

Image
Nanašanje na plastično podlago

Image
Vstavljanje silikonske ribice v avtokit

Image
Premazovanje druge polovice silikonske ribice

Image
Kočan postopek premazovanja silikonske ribice

Image
Rezanje kalupa ne dve polovici

Image
Polovica kalupa

Izdelava silikonske ribice:
Preden se lotimo samega vlivanja silikonske ribice potrebujemo tekoč silikon, katerega bomo kasneje vlili v kalup. Za vlivanje silikonske ribice, lahko uporabimo stare silikonske vabe, ki so se poškodovale pri lovljenju. Za taljenje starega silikona potrebujem primerno veliko kovinsko posodo. Za vlivanje manjših izdelkov je primerna navadna jedilna žlica. Žlico pred taljenjem namažemo z jedilnim oljem, da se silikon med postopkom topljenja ne prime. Narezan silikon položimo v namazano žlico z oljem in začnemo s topljenjem. Segrevanje pri topljenju mora biti zelo počasno, da se v silikonu ne pojavljajo zračni mehurčki. Med segrevanjem moramo silikon stalno mešati. V primeru prehitrega topljenja silikona postane ta zelo mehurčkast ali pa se lahko zaradi prevelike toplote vname. Med postopkom topljenja lahko dodamo v sam silikon še bleščice ali pa barvilo. Preden tekoč silikon vlijemo v eno od polovičk moramo sam kalup namazati z oljem, da se vlit silikon ne prime na sam kalup. Vlijemo silikon in počakamo, da se le ta shladi in postane kot žele. Preostanek silikona vlijemo v drugo polovico. Obe polovici stisnemo skupaj in tako je silikonska ribica končana. Počakamo, da se silikon strdi in vsako polovičko kalupa vzamemo narazen. Iz kalupa dobimo silikonsko ribico , ki ji je potrebno še obrezati odvečni silikon, ki se razlije zaradi špranje med kalupom, ki je nastala pri sami izdelavi kalupa.

Image
Rezanje starega silikona

Image
Narezani koščki silikona

Image
Mazanje kalupa z oljem

Image
Žica v kateri se bo topil silikon

Image
Mešanje silikona med topljenjem

Image
Stopljen silikon

Image
Vlivanje prve polovice

Image
Združevanje polovic

Image
Obrezovanje odvečnega silikona


Končni izdelek