Četrtek, Maj 06, 2021
A- A A+

Reševalec vab

Reševalec vabEnostavna izdelava reševalca vab se vam bo obrestovala že prvič ko ga boste uporabili. V grobem je sestavljen iz obroča, ki ga spustimo po ribiški vrvici »laksu« do vabe, za katero se zatakne, s pomočjo močnejše najlonske vrvi pa vabo rešimo iz ovire v katero se je zataknila.

 

 

Enostavna izdelava reševalca vab se vam bo obrestovala že prvič ko ga boste uporabili. V grobem je sestavljen iz obroča, ki ga spustimo po ribiški vrvici »laksu« do vabe, za katero se zatakne, s pomočjo močnejše najlonske vrvi pa vabo rešimo iz ovire v katero se je zataknila.

Torej potrebujemo obroč, ki ga bomo nataknili okoli ribiške vrvice, najboljša izbira je plezalni karabin, ki naj meri v dolžino približno sedem centimetrov. Poleg karabina potrebujemo še okoli 30 metrov močnejše najlonske vrvi ter tri trnke trojčke, primerne velikosti in dovolj močne, da zdržijo silo vleka (slika1).

Reševalec vab
Slika 1

V prvem koraku izvrtamo v karabin luknje za vrvico ter trnke, na ustreznih mestih. Skozi zgornjo luknjo napeljemo vrvico spodnji dve pa nam bosta služili za namestitev trnkov. Trnke namestimo s pomočjo pletenice ali kovinske žice (sliki 2 in 3). Pomembno je, da je najlonska vrvica močnejša od pletenice ali trkov, saj v tem primeru strgamo le trnek ali ga odkrivimo, če pa je najšibkejši člen vrv pa izgubimo reševalec vab. Reševalec naj bo tako močan, da z njim rešimo vabo, ki se je zataknila v manjšo vejo ali kamen; če pa je ovira večja pa poskusimo izvleči le vabo in ne celotne ovire. Kot je bilo že zgoraj omenjeno reševalec vab nataknemo čez ribiško vrvico in ga spustimo do mesta kjer se je vaba zataknila, pomemben je kot ribiške vrvice, ki naj bo čim večji, da lahko reševalec zdrsi po vrvici navzdol. Če lovimo iz čolna lahko dejansko dosežemo pravi kot glede na gladino vode, v primeru, da lovimo z brega pa palico dvignemo čim višje, da s tem povečamo kot. Poleg že omenjenega podvodnega reševanja vab pa vam utegne reševalec vab priti prav tudi pri reševanju vab iz drevja saj z njim laže rešimo tudi vabo ki se je zapletla v drevje, seveda pa tu prav pride tudi malo spretnosti, saj moramo zadeti vabo oziroma vejo na katero se je vaba zataknila.

Reševalec vab
Slika 2

Reševalec vab
Slika 3

Upam, da vam bo reševalec vab služil tako dobro kot meni, saj sem z njim rešil že kar nekaj vab in prihranil kar nekaj denarja.