Petek, Marec 29, 2024
A- A A+

Chatterbait

Chatterbait Naslednji prispevek se bo ukvarjal še z eno pri nas slabo poznano vrsto vabe. Najlažje bi jo bilo opisati kot jig, na katerega je pritrjena ploščica, največkrat pa se zanjo uporablja ime chatterbait. To poimenovanje sicer ni čisto točno, ker je Chatterbait komercialno ime prve take vabe, ki jo je izdalo podjetje Z-Man (to je tako kot če bi vse blestivke imenovali mepps).

 

 

Naslednji prispevek se bo ukvarjal še z eno pri nas slabo poznano vrsto vabe. Najlažje bi jo bilo opisati kot jig, na katerega je pritrjena ploščica, največkrat pa se zanjo uporablja ime chatterbait. To poimenovanje sicer ni čisto točno, ker je Chatterbait komercialno ime prve take vabe, ki jo je izdalo podjetje Z-Man (to je tako kot če bi vse blestivke imenovali mepps). Čeprav ni čisto jasno kdo jo je prvi izdelal in kdaj, ampak indikacije so, da so prvi prototipi nastali leta 2003. Kot že rečeno jo je prvi začel tržiti Z-Man, ni pa edini, ker ga imajo tudi drugi v svoji ponudbi: Gambler (Swim bait), Booyah (Boogie Bait), Strike King (Pure Poison)... so samo nekatere od možnosti. V principu so vse vabe narejene na isti način, tako da je vseeno na katerega od teh modelov lovite. Ker so ga prvi naredili američani je bil izdelan za »ameriško« ribo v mislih-bassa, so pa medtem že pilagodili dizajn za lov na muskije. Ravno zaradi tega bi ga bilo mogoče uporabljati tudi pri nas za lov na ščuko. Vaba je pisana na kožo vsem, ki radi uporabljate jige ali pa silikonce na splošno. Zaradi ploščice je občutek pri vodenju podoben kot pri voblerju, s tem da vaba omogoča ,da se jo jiga. Dodaten plus je, da je vaba preprosta za izdelavo, tako da jo lahko vsak z malo volje izdela sam doma. Vabe ni potrebno barvati (kar je običajno najzahtevnejše opravilo pri izdelavi vab), ne potrebujete nobenega posebnega orodja in sestavni deli so poceni.
Orodje:
Image

Sestavni deli:
Image

Najprej bomo izdelali ploščico, za pomoč sem dodal sliko ploščice z merami. Najprej si na pločevino narišemo obliko, ki jo kasneje izrežemo s škarjami. Če oblika ni čisto pravilna to ne pokvari akcije, tako da si lahko privoščimo malo površnosti. S flomastrom si označimo mesta, kjer potem s pomočjo žeblja in kladiva naredimo 3 luknje. Luknje morajo priti pod črto narisano na spodnji sliki. Ploščico lahko tudi pobarvamo ali pa nanjo narišemo barvni vzorec (npr. rdeče pike, črte). Skozi zgornji luknji v ploščici povlečemo žico in naredimo trdno zanko. Ostane še, da ploščico na zgornjem (ožjem) delu rahlo upognemo.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
Sedaj na jig dodamo suknjico. Material iz katerih so izdelane suknjice je lahko guma ali pa silikon, s tem da je silikon boljša izbira. Uporabite lahko tudi jige, ki na sebi že imajo suknjico. Sledi še natikanje izbrane silikonske vabe.
Image

Image

Ploščico pritrdimo na jig s pomočjo dveh obročkov s čimer je naš chatterbait končan in pripravljen za ribolov.
Image

Image